Lehull a lepel – újabb Samyang termék a láthatáron!

2023.03.20.

Pár hónappal ezelőtt megjelent egy új típusú Samyang lencsesor, ami V-AF névre hallgatott és azóta is folyamatosan bővül a kínálata.

Az autófókusz-képes VDSLR objektívekről itt írtak részletesebben.

Akkor még óriási talány volt, hogy mi a lényege a frontlencse mellett elhelyezett, elektronikus csatlakozónak, erre azonban most fény derül!

Hiába ugyanis az AF, egy cinelencsének tudnia kell a manuális fókuszt is, plusz jópont, ha mindezt teljesen szabványosan teszi. És igen, ha a lencsén eddig is volt manuális fókusz, akkor minek még egy? Azért, mert az új Manual Focus Adapter csatlakoztatásával a meglévő gyűrű azonnal rekeszvezérlésre vált. Tehát mi is ez az új kiegészítő?

Manual Focus Adapter egy olyan jeladó, ami a csatlakozás pillanatában átveszi a lencse manuális fókusza felett az irányítást, mindezt szabványos 95mm-es átmérővel (Arri Official Standard D95), ami megkönnyíti a fókuszmotor és a mattebox illesztését is.

Ugyanitt fontos még megemlíteni, hogy a tally lámpa is ezen „kiegészítőgyűrű” része, ami könnyen ellenőrizhetővé teszi, hogy épp forog-e a felvétel.

Egyelőre a piacon lévő 24, 35 és 75 mm-es lencsékhez használható a kiegészítő, de 2024 végéig a V-AF sor hattagúra nő a 20, 45 és 100 mm-es verziók piacra lépésével.

Az adapter súlya 150 g, így a 280 g-os, szabványosított súlyú objektíveket így is csak 430 grammra „hízlalja”.