Mintegy százezer darumadár tartózkodik jelenleg Magyarországon. Vonulásuk most a Dél-Alföldön a legintenzívebb, a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tavon, illetve az onnan délebbre fekvő vizes élőhelyeken állomásoznak a legnépesebb csapatok.

A kardoskúti Fehér-tavon a november 12-i számlálás adatai szerint 13 900 daru éjszakázott. Két héttel korábban (október 29-én) még csupán 4100 madár volt itt, egy héttel ezelőtt (november 5-én) pedig már 12 900-at számoltunk. A csúcs az elkövetkező hetekben várható, további népes csapatok érkeznek majd a Hortobágyról.

Az általában több százas darucsapatok az alkonyat közeledtével először a tó melletti gyepes területekre szállnak be, majd onnan besétálnak, vagy berepülnek a vízre. Nagyon szép látvány, amikor a sötétedés közeledtével egyszerre több ezer madár emelkedik a levegőbe és behúz a tóra.

A Kardoskúton éjszakázó darvak a nappali órákban gyakran feltűnnek a Csanádi pusztákon is, ahol a még zöldellő gyepeken táplálkoznak. A Kopáncs-pusztán az elmúlt napokban ezres nagyságrendben táplálkoztak.

A Kis-Sárréten a darvak rendszerint csak átvonulnak, itt nincsenek éjszakázóhelyeik. Táplálkozni, pihenni viszont alkalmanként megáll egy-egy darucsapat.

A cikk borítóképét készítette: Horváth imre (Gyülekező reggelihez)

Fotó: Széll Antal István