Bár a Körös-Maros Nemzeti Parkban a kardoskúti Fehér-tó medre novemberben még teljesen száraz volt, ennek ellenére néhány száz daru mégis a térségben állomásozott. Nappal a környező kukoricatarlókon táplálkoztak, az éjszakákat pedig a gyepeken töltötték.

A daruvonulás a kardoskúti Fehér-tó térségben általában november végén, közepén tetőzik, ilyenkor a csapadékos években 10-20 ezer példány is állomásozik itt. Idén azonban a kiszáradt tómeder miatt a darvak többsége nem állt meg, de mintegy hatszáz egyed folyamatosan a környező kukoricatarlókon táplálkozott. Az élelemért nem kellett messzire menniük, ugyanis egy 7 kilométeres sugarú körben legalább 500-600 hektárnyi, még be nem szántott kukoricatarló van.

Fotó: Palcsek István Szilárd
Fotó: Palcsek István Szilárd

A madarak az éjszakákat rendszerint a Fehér-tó körüli, illetve a Sóstói Állattartótelep mögötti gyepeken töltötték. November utolsó napjaiban 26 mm eső esett, melynek köszönhetően egy kisebb területen már megállt a víz a tómederben. A darvak hamar felfedezték ezt, s kisebb csapataik már itt éjszakáztak.

Fotó: Palcsek István Szilárd

A cikk borítóképét készítette: Szerencsi Gábor (Hajnal a pusztán)