Kora nyári, csodálatos virágözön a Kis-Sárréten

2020.06.05.

Szebbnél-szebb vadvirágok színes kavalkádja fogadja azokat a természetjárókat, akik május végén, június elején ellátogatnak a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületére.

A táj adottságaiból fakadóan a mocsarak, mocsárrétek és szikes erdei rétek növényvilága rendkívül gazdag. Hetek óta virágzik a sárga, vagy más néven mocsári nőszirom, mely országosan elterjedt az ártereken, mocsarakban, csatornapartokon. Sárga virágát hatalmas, közel egyméteres száron hozza. A Kis-Sárréten belül a kisvátyoni mocsarakban a leggyakoribb, még most is nagy számban virít.

Közeli és sokkal ritkább, ezért védett rokona a fátyolos nőszirom, mely május végén érte el a virágzási időszak csúcsát. Liláskék virágának látványát tovább fokozza, hogy egy gyöktörzsből több virágzó hajtást is nevel. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül legnagyobb állományai Biharugra és Mezőgyán környékén vannak, de szép számban megtalálható a Bélmegyeri Fáspusztán is.

A legszínesebb kép jelenleg az Ugrai-réten és a szomszédos Rétoldalon található, itt a legnagyobb a fajgazdagság. Országos viszonylatban is ritka, mérsékelt övi orchiedeánk, a pompás kosbor tömött fürtben hozza sötétvörös, lilás virágait. Állománya egyes években az ezres nagyságot is elérheti. Valamivel később kezdődik a hozzá hasonló, hússzínű ujjaskosbor virágzása, amely a nemzeti parkon belül csak itt fordul elő, kisebb számban.

A sort további növények színesítik, például a fekete nadálytő, melynek népies neve forrasztófű, illetve összeplántálófű, jelezve, hogy gyógynövényként is nagy jelentőséggel bír. Virágának színe egy állományon belül is változó lehet, a fehértől a rózsaszínen át a liláig terjedhet. Szintén nagy számban van jelen a réti kakukkszegfű, amely rózsaszín virágát félméteres száron hozza. A réti margitvirágnak hosszú a virágzási ideje, sárga, 3-5 cm-es, csöves virágát fehér szirmok fogják körbe.

Az előző növények közt szerénykedik kisebb, élénkrózsaszínű virágával egy pillangós növényünk, a kastalan lednek. Most virágzik karcsú szárú pázsitfűfélénk is, a közepes rezgőfű, amely virágzatának formájáról kapta népies nevét: Mária könnye. Termesztett változatait a szárazvirág-kötészet is gyakran használja. Azt előbbi színeket hatásosan töri meg a nagy tömegben nyíló, sokvirágú boglárka sárga szőnyege.

A cikk borítóképét készítette: Fekete Sándor (Mocsár varázs)

Fotó: Tóth Imre

Fotó: Tóth Imre

Fotó: Tóth Imre

Fotó: Tóth Imre