Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia

2022.05.09.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem és a Griffith Egyetem tudósai Ausztrália üvegházhatásúgáz-kibocsátását vizsgálva arra jutottak, hogy az országhoz tartozó sziget már több szén-dioxidot nyel el, mint amennyit a levegőbe ereget.

A tudósok úgy számolnak, Tasmánia nem egyszerűen karbonsemleges lett, hanem 22 millió tonnával több szén-dioxidot nyel el, mint amennyi a területéről a légkörbe jut –ismertette a Forbes.

„Rengeteget hallunk a karbonsemlegességről, de a karbonnegativitásról alig. Ez a bolygón az egyik első alkalom, hogy ilyen fordulatot ér el valaki”

– mondta az Ausztrál Nemzeti Egyetem professzora, David Lindenmayer.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a karbonnegativitás kulcsa Tasmánia erdőgazdálkodása. 2011–12 környékén ugyanis drasztikusan csökkent a fakivágások száma. A tudósok szerint Tasmánia faszükségletét ki lehet elégíteni erdők károsítása nélkül, külön erre a célra létrehozott ültetvényekből.

„Életbevágó, hogy védjük és kiterjesszük a természetes erdőink ökoszisztémáját, az ezek miatt csökkenő kibocsátást pedig megfelelően értelmezzük, hogy gyors és nagyarányú kibocsátáscsökkenést érjünk el az ebből a szempontból kritikusan fontos következő évtizedben” – mondta Griffith Egyetem kutatója, Brendan Mackey.

Fontos adalék azonban, hogy a szakértők szerint Tasmánia eddig is a kevésbé szennyező területek között volt, mert az energiaszükségletei jelentős részét vízenergiából fedezi – ami egyébként egyáltalán nem biztos, hogy annyira zöld.

Fotó: Andrew Peacock/E+/Getty Images