Kiváló vadászok a Csanádi pusztákon

2020.01.03.

Az utóbbi hónapokban egyre több molnárgörény bukkan fel a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. Ez a hatékony ragadozó sokat segít a gazdálkodóknak, mert kiszagolja és megfogja a rágcsálókat.

A molnárgörény nem azonos a házi görénnyel, bár feltehetően képes a két faj hibridizálódni. Egyértelműen a nyílt pusztai élőhelyekhez kötődik, ezért is hívják más néven pusztai görénynek. Főleg éjszakai aktivitású állat, akár évekig bujkálhat észrevétlenül 1-2 példány, mert olyan helyen mozog, ahol ember nemigen jár.

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén 2012/13-ban volt utoljára számottevő a molnárgörény állomány. Azóta számuk az észlelhetőség szintje alá csökkent. Idén azonban változott a helyzet. Az első egyedeket a nyár derekán pillantottuk meg. Megjelenésük valószínűleg összefügg a hörcsögállomány megerősödésével. A hörcsög ugyanis a molnárgörény legfőbb prédaállata, s mivel jóval nagyobb, mint a pocok, így ha sok van belőle, akkor a molnárgörények állománya is képes megerősödni.

A kikapart hörcsögkotorékok és maradványok egyértelműen utaltak a molnárgörények jelenlétére, később a kamerák éjszakai felvételein is láttuk őket, az utak mentén pedig több elütött példányt találtunk. Nemrég (november utolsó napján) nappal is megpillantottunk egy öreg hím egyedet, amint éppen a kalászos gabonavetésen vadászott. Éjszakai életmódú állatról lévén szó, az állomány nagyságát nagyon nehéz megbecsülni, annyi azonban bizonyos, hogy a Csanádi puszták térségében most mindenhol jelen vannak.

A molnárgörényeknek nagyon kifinomult szaglásuk van, így még az elvermelt hörcsögöket is kiszagolják, és rendkívül gyorsan kikaparják a föld alól. Ezzel nagy hasznot hajtanak a gazdálkodók számára.

A cikk borítóképét készítette: Morvai Szilárd – termeszetvedelmikezeles.hu