Kihalás fenyegeti a hüllőfajok 21 százalékát

2022.05.02.

Egy új, átfogó vizsgálat 10 196 hüllőfaj egyötödét sorolta a veszélyeztetett, a súlyosan veszélyeztetett vagy a kihalással fenyegetett kategóriába. A Nature tudományos lapban megjelent tanulmány szerint még a királykobra is a sebezhető fajok közé tartozik.

Hasonló értékeléseket végeztek már az emlősök, a madarak és a kétéltűek között, hogy segítsék a kormányokat, hol húzzák meg a nemzeti parkok határait, és hogyan osszák el a környezetvédelmi alapokat.

A majdnem 1000 tudós és 52 szerző részvételével végzett hüllőkutatás 2005-ben kezdődött. A projektet pénzügyi gondok lassították – mondta Bruce Young, a NatureServe tudományos szervezet zoológusa, a tanulmány egyik szerzője.

„Sokkal nagyobb figyelmet kapnak az állatvédőktől a szőrösebb, tollasabb fajok. Pedig a hüllők is lenyűgözőek, és alapvető fontosságú részei az ökoszisztémának”

– mondta Young.

A galápagosi tengeri leguán – Fotó: Getty Images

A galápagosi tengeri leguán az egyetlen gyíkfaj a világon, amely alkalmazkodott a tengeri élethez, szintén a kihalással veszélyeztetettek közé tartozik – mondta Blair Hedges, a tanulmány egy másik társszerzője, a Temple Egyetem biológusa.

A leguánnak ötmillió évébe telt, hogy alkalmazkodjon a tengeri táplálkozáshoz, ilyen sok evolúciós történelem menne veszendőbe, ha ez az egyetlen faj kihalna.

A világ tengeriteknős-fajai közül hatot fenyeget a kihalás, a hetedik is gondban van, de a tudósoknak nincs elég adata a kategóriába sorolásához.

A hüllőket fenyegető legnagyobb veszély az egész világon az élőhelyeik pusztulása. A vadászat, az invazív, nem honos fajok szintén veszélyt jelentenek.

Az erdős területeken élő hüllőkre, köztük a királykobrára nagyobb eséllyel leselkedik a kihalás, mint a sivatag lakóira, részben azért, mert az erdőkben nagyobb a valószínűsége az emberi pusztításnak.