Kiderült, hogy az óriáskolibri voltaképp két faj

2024.05.30.

Az Andok hegyei közt élő óriáskolibri nagyjából fekete rigó méretű madár, ezzel a legnagyobb a kolibrik között.

Az Új-Mexikói Egyetem számolt be a Dr. Christopher Witt vezette vizsgálatokról, amelyekből elsőként derült fény az óriáskolibri vándorlására. A nyolc éven át tartó kutatás során feltárult az is, hogy az óriáskolibri (Patagona gigas) voltaképpen nem is egy, hanem két madárfaj.

A 19. század óta rejtély volt az óriáskolibri vándorlása, amelyet még maga Darwin figyelt meg a Beagle fedélzetén tett útja során. A madár Chile középső régiójában, a partvidék közelében költ, majd fiókanevelés után eltűnik. Darwin a madárról úgy gondolta, hogy talán az Atacama vidékére vándorolhat, Chile északi részére.

A miniatűr hátizsák, amely helyzetjelzőt tartalmaz. Forrás: CHRIS WITT

A kutatáshoz elengedhetetlen volt a kolibrikre miniatűr hátizsákként applikálható nyomkövető, amelyet Jessie Williamson fejlesztett ki e célra, és amelyeknek adataiból kiderült, a partoknál költő madár 4000 méteres magasságú hegyekbe vándorol, Chile északi részére és Peruba. Ez távolságot tekintve mintegy 8400 kilométert jelent – ez nagyjából megfelel a New York – Buenos Aires távolságnak (vagy a számunkra könnyebben elképzelhető Adriai-tengertől a dél-afrikai Fokvárosig terjedő távolságnak).

Tovább az eredeti cikkre…