Kameracsapdákkal kutatunk vadmacskák után

2020.02.12.

Három vadkamerát helyeztünk ki a Kolon-tónál és kettőt a Tőserdőben, hogy vadmacskák jelenlétére adjanak bizonyítékot. A kamerákat olyan élőhelyekre tettük, ahol potenciálisan előfordulhat ez a kisméretű, fokozottan védett ragadozó. Ezt az alkalmat felhasználtuk egy terepi szakmai eszmecserére és a témához kapcsolódó kisebb konferencia megtartására is.

Dr. Lanszki József, a Kaposvári Egyetem tanára és Darányi László, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre rengeteg terepi tapasztalatot és tanácsot osztott meg velünk, az eseményre érkező szakemberekkel és a többi nemzetipark-igazgatóságtól érkezett kollégával.

A kamerák elé dörgölőzőfákat is kihelyeztünk, melyekkel reményeink szerint szőrmintákat is gyűjthetünk.

Az országban már több helyen is sikerült kimutatni vadmacskák jelenlétét vadkamera segítségével, illetve szőrmintákat is tudtak így gyűjteni. A vadmacska könnyen összekeverhető a cirmos házi macskával. A külső morfológiai jegyek sem mindig adnak biztos eredményt. A szőrmintából genetikai vizsgálattal egyértelmű eredményt lehet kapni, de az elpusztult egyedek testhossz-bélhossz aránya is egy olyan morfológiai bélyeg, amely alapján biztosan beazonosítható, vadmacska-e az adott példány.

A kihelyezett kamerákat most néhány hétig nem bolygatjuk, utána pedig kíváncsian várjuk, milyen fajokat kapnak lencsevégre, illetve lesz-e köztük vadmacska.

A vadmacska fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Fotók: Morvai Edina

A cikk borítóképét készítette: Marchhart Pál (Lesen)

Dörgölőzőfa