Aki nyitott szemmel jár a természetben, az néha furcsa dolgokra bukkanhat. Legutóbbi „találmánya” a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársainak egy magányos, szép nagyra nőtt kaktusz volt a szentkirályszabadjai Ember-sziklán. Egy túrázó ismerős közösségi médiába feltöltött képe nyomán kislapáttal, bőrkesztyűvel felfegyverkezve indultak megkeresni (és eltávolítani) a nem odavaló, közel félméteres szúrós „integetőt”.

A kép alapján azt hittük, könnyű dolgunk lesz, de valójában egy kieső szikla alatt megbújva, leánykökörcsinek és sárga kövirózsák társaságában találtunk rá. Nagyon ragaszkodott a sziklás talajhoz, alig bírtuk kiásni. Méretéből ítélve már jó ideje itt lehetett; de legalább nem lettek utódai. Alapos körülnézés után megnyugodva tapasztaltuk, hogy máshol nem kell megismételnünk a kellemetlen műveletet.

Mivel egyértelműen nem a nálunk egyes helyeken inváziós viselkedésűvé vált fügekaktusz fajról van szó, azt gyanítjuk, hogy valaki szándékosan ültette ide. A melegebb és szárazabb klímát kedvelő idegenhonos növényfajok (mint a kaktuszok is) könnyen invázióssá tudnak válni, ezért fontos, hogy természetes élőhelyeinken ne terjedjenek el. A Szent György-hegyről mi is távolítottunk már el kivadult fügekaktusz példányokat, de a Pilisben és a Vértesben visszaszorításuk már komoly erőfeszítéseket igényel!

Írta: Dr. Cservenka Judit – kutatások, természetvédelmi-ökológia, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Természetmegőrzési Osztály

Fotók: Kőműves Tamás, Dr. Cservenka Judit