Kalandozások nemzeti parkjainkban – Bükki Nemzeti Park IV.

2022.11.02.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) az ország legváltozatosabb természeti adottságú észak-magyarországi te­rületén látja el a természetvédelem sokoldalú feladatait, immár 45 éve. Az Igazgatóság működési területén az Alföld er­dős-sztyepp növényzetét, a Tisza-men­ti árterek ligeterdőit, vizes élőhelyeit, a dombvidékek hagyományos táj­használatokkal formált mozaikjait és a középhegységek változatos erdőtár­sulásait, hegyi rétjeit, sziklagyepeit egyaránt megtaláljuk.

A BNPI 892 564 hektáros működési területén (Nógrád, Heves, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyék­ben) egy nemzeti park, kilenc táj­védelmi körzet, valamint tizennégy természetvédelmi terület található.

A Mátra és a Heves-Borsodi-dombság a Bükkből. Fotó: Kozma Attila

Az értékek bemutatása

A gazdasági, társadalmi fejlődés, a változó turisztikai igények és elvárások a nemzeti park igazgatóságok szakembereit is új felada­tok megoldása, új utak keresése elé állította. Az ökoturizmus egyre népszerűbb a természetet, a tartalmas, aktív kikapcsolódást kedvelők körében. Egyre többekben jelentkezik az a vágy, hogy természeti környezetünket jobban megismerjék, s bízunk benne, hogy ezt fenntartható módon teszik és igyekeznek hozzájárulni az ökoszisztéma megőrzéséhez, helyreállításához. Természetis­mereti látogatóközpontjaink, természetvédelmi bemutatóhelyeink egész évben várják a látogatókat, akár szakvezetés­sel is az alábbi helyszíneken és témákban:

Ipolytarnóci Ősmaradványok

Az 1944-ben védetté nyilvánított világhírű természetvédelmi terület földtani öröksé­günk gyöngyszeme, egy 17 millió évvel ez­előtti vulkáni katasztrófa által elpusztított ősvilág páratlan gazdagságú lelőhelye. A terület legfontosabb ősmaradványai a cápafogak, kövesedett fák, levéllenyoma­tok és az ősállati lábnyomok. Kiemelkedő természeti értéke miatt 1995-ben Európa Diplomával tüntették ki, 2000-ben pedig felvették az UNESCO Világörökségi Váro­mányos Helyszínek Jegyzékébe.

Ipolytarnóci Ősmaradványok Bemutatóhely. Fotó: Kozma Attila

Ipolytarnóci látogatóhelyünk geoturisztikai kínálatának és tanösvényeinek széles vá­lasztéka nemzetközi színvonalú. A terület egész napos programlehetőségeket nyújt a családos kirándulók számára, szakmai cso­portoknak pedig speciális, tematikus veze­téseket is tart az „Ősvilági Pompeji”Miocén Parkjában.

Ipolytarnóci őslábnyomok. Fotó: Kozma Attila

Legyen időutazó Ipolytarnócon!

 • Átélhet egy szupervulkáni kataszt­rófát.
 • Megérintheti az animált múltat!
 • 4D időutazás röpít kardfogú fene­vadak közé.
 • Lombkoronából nézhet a távla­tokba.
 • 17 millió éves lábnyomok és eg­zotikus fák fogadják.

Itt megelevenedik a múlt. Térjen be hozzánk, és ismerje meg a mio­cén ősvilág páratlan kincseit!

Információ: www.osmaradvanyok.hu

Lillafüredi barlangok

A Szent István-barlang cseppkövekben gazdag termeibe egész évben vezetünk tú­rákat. Tavasztól őszig várja látogatóit az An­na-barlang, amely a Szinva-forrás vízéből kivált mésztufában képződött. Csoportok előzetes bejelentkezése ajánlott!

Szent István-barlang, Lillafüred. Fotó: Kozma Attila

 • Látogassa meg a lillafüredi bar­langjainkat!
 • Itt megcsodálható a Bükk hegység föld alatti világa.
 • Megismerheti a kristálytiszta vízű forrásaink eredetét és fontosságát!
 • Velünk felfedezheti a barlangok rej­tett élővilágát.
 • Elmondjuk, miért nagyon hasznos állatok a denevérek.
 • Nálunk megtudhatja, miért olyan tiszta és egészséges a barlangok levegője!

Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpont

A XIII. századi vár mára eltűnt, de a szik­la, ami az alapját képezte, egy tanösvény részévé vált. A nógrádi tájegység irodája mellett található zárt parkban régészeti homo­kozó, madármentő állomás, fásszárú gyűjtemény található. A látogatás hétköz­napokon lehetséges, ingyenes, de csopor­toknak bejelentkezés szükséges.

Salgótarján, Karancs u. 78. Tel.: +36 30 710 7696

Nyugati Kapu Látogatóközpont

A Bükki Nemzeti Park állat- és növény­világával, természeti értékeivel, a bükki karsztvízrendszer működésével játékos módon ismerkedhetnek meg a látogatók. Bemutatásra kerülnek a Bükk hegység legjellemzőbb élőhelyei. A látogatóköz­pont természetiskolai programjaira, nyári táboraira várjuk az iskolai csoportok, diá­kok jelentkezését.

Felsőtárkány, Ifjúság u. 34/1. Tel.: +36 30 336 8124

Nyugati Kapu Látogatóközpont. Fotó: Kozma Attila

Millenniumi Kilátótorony

A Szilvásvárad környéki kilátóból jól kive­hető a Bükk hegység minden évszakban más-más színekben pompázó domborza­ta, a Szalajka-völgy, az erdők rajzolata, és északi irányban 13 hegyvidéki település. Nyitva tartás időjárástól függően naponta.

Információ: www.bnpi.hu

Millenniumi Kilátótorony, Szilvásvárad. Fotó: Kozma Attila

Harkály Ház, a Mátra kapujában

A Harkály Ház kiállítása bemutatja a Mátra múltját, a földtörténeti kialakulását követő időszakot, az ember tájban való megjele­nését, annak hatásaival együtt. A látoga­tók betekintést nyerhetnek abba a sokrétű munkába is, amelyet a természetvédelmi őrök végeznek a nemzeti park területén.

Mátrafüred, Parádi u. 6.

Információ: www.harkalyhaz.hu

Bükki Csillagda, Répáshuta

Közép-Európa legmodernebb csillagászati látogatóközpontja, ahol a tudomány-élmény-interakció hármas egysége segít bevezetni az érdeklődőket a csillagok és az űrkutatás világába. A BNPI legújabb bemutatóhelye olyan attrakciókra épít, amelyek a kaland, az élményszerzés, és a játszva tanulás lehetőségét kínálják minden korosztály számára. A kiállítás központi témája a Nap, amelynek szemmel láthatatlan jellemzői és Földre gyakorolt hatása mellett az egyes csillagtípusokat és a csillagok életét is megismerheted. Ugyanitt kapott helyet egy Magyarországon páratlan meteoritgyűjtemény is, köztük a hazánkban legnagyobb holdi eredetű meteorittal. Az 50 fős planetáriumban 4K-s projektorok jelenítik meg a csillagos égboltot. A látványos ismeretterjesztő filmek magyar és angol nyelven tekinthetők meg. Ráadásként a VR-szobában és az előtérben elhelyezett VR-platformokon az űrutazás élményébe is belekóstolhatnak. A csillagászati kupolában megfelelő időjárási körülmények között nappal egy naptávcső segítségével napfoltokat, napkitöréseket figyelhetnek meg innen, éjszaka pedig előre meghirdetett csillagászati programjainkon lehet részt venni.

Információ: www.bukkicsillagda.hu

Bükki Csillagda, Répáshuta. Fotó: Kozma Attila

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság prog­ramjai között minden esztendőben szép számmal találhatók szakvezetett túrák barlangokban (pl. Esztáz-kői-barlang; Mucsinyi fatörzsbarlang) és terepen (pl. Tarján­ka-szurdok), tematikus napok, termé­szetismereti foglalkozások, denevérles és csillagászati megfigyelések.

Rendszeresen részt veszünk a „Bar­langok hónapja” akcióban (március); csillagsétákat tartunk (április); a Föld Napjához kapcsolódóan kitelepülése­ken képviseljük Igazgatóságunkat; az Ipolytarnóci Ősmaradványok állandó partnere az Európai Geoparkok He­tének (május); a Nemzeti Parkok He­tén (május-jú­nius) sok-sok programmal és kedvezményes jegyárakkal várjuk az érdeklődőket; a Bükki Csillagda nyáréjszakai megfigyelései nagy népszerűségnek örvendenek (júli­us-augusztus) ahogyan nyári tábora­ink is; szeptemberben csatlakozunk a Kulturális Örökség Napjaihoz; októ­berben pedig a Geotóp Naphoz; a téli hónapok főként iskolás foglalkozások­kal, ünnepi készülődéssel, szakveze­tett túrákkal telnek, majd januárban a méltán híres Transzbükki Átkeléssel indítjuk az évet.

Részletek: www.bnpi.hu/hu/esemenynaptar

Írta: Szádeczky Kornélia

A cikk borítóképét készítette: Fehér János (Mikulás-vonattal)