fbpx

Ma egy fészek,
holnap az óceán!

Duna-Dráva Nemzeti Park
2022. október 1.

Te is hozzájárulhatsz lélegző bolygónk egészségének megóvásához, a globális változáshoz azonban lokális cselekedetre van szükség!

A VM arra invitálja a természetszerető és fotós közösséget, hogy saját környezetében, hazánk természeti értékeinek megóvásával járuljon hozzá az élővilág védelméhez. Tartsatok velünk Magyarország nemzeti parkjaiba, ahol munkánkkal segítjük a helyi állat- és növényvilágot, majd felfedezzük a környék természeti szépségeit.

*Hogyan?

Gyepes élőhelyek rehabilitációja a Dunánál

A VM és Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság arra hívja a természetbarátokat, hogy együttes erővel szabadítsuk fel a Duna mellett elterülő Nagyrét gyepes élőhelyét az invazív gyalogakácosoktól. Hogy az őshonos növényeknek szabad növekedést biztosítsunk mechanikus eszközökkel, finom léptékű beavatkozások révén tisztítjuk meg a területet a fásszárú növényektől. Ebédünket itt a réten található Kutatóházban töltjük el, majd az Igazgatóság természetvédelmi szakemberei kalauzolásában körbesétáljuk a környéket, ahol reményeink szerint már a kikerics is szép számban fog virítani, amit a természetfotósok lencsevégre is kaphatnak.

A nap szakmai vezetője Omacht Zoltán természetvédelmi őr lesz.

A program munka része közepes nehézségű lesz. A táborhelytől 500m séta vezet a munkavégzés helyszínére, a délutáni séta pedig sík terepen, tetszőleges távolságban történik. A munka jellege miatt javasoljuk a zárt cipő és zárt ruházat viselését.

Mivel az Igazgatóságnak nincs birtokában elegendő szerszám, így köszönettel veszük, ha az alábbi eszközök közül tudsz magadnak, akár a többieknek is hozni: metsző olló, göller olló, kis balta, machete, stb.

* Jelentkezéseddel vállalod, hogy a természetvédelmi programon saját felelősségedre veszel részt.

*A nap folyamán álló- és mozgóképek készülnek az akcióról és résztvevőkről, amelyeket a Varázslatos Magyarország a későbbiekben természetvédelmi céljaira használ fel. Jelentkezéseddel beleegyezel ezek felhasználásába.


Részletes program:

október 1. , péntek

09:00 – 09:30 Gyülekező: Kölked, Mátyás utca, Duna-Drána Nemzeti Park Igazgazóság

09:30 – 10:00 Bemutatkozás, a napi program ismertetése

10:00 – 13:00 Kivonulás a munkavégzés helyszínére és természetvédelmi munka: gyalogakác irtás mechanikus eszközökkel

13:00 – 14:30 Ebéd és pihenő: Kutatóház, Nagyrét

14:30 – 17:00 Kirándulás: Séta természetvédelmi szakember kalauzolásában a Nagyrét és környékén

Az egyes programpontok kezdési ideje változhat.

Résztvevők száma: Hogy az élővilágot ne bolygassuk meg, a programra limitált létszámban, a jelentkezés sorrendjében beérkező első 25 főt tudjuk fogadni. Jelentkezz minél hamarabb, hogy bekerülhess a programba!

Jelentkezési határidő: 2022. szeptember 28.

Lemondás esetén a sorrendben következő jelentkezőnek adjuk át a részvételi lehetőséget.

* A program egész napos, nem bontható, így a teljes napi részvételedre számítunk.

* A nap folyamán álló- és mozgóképek készülnek az akcióról és résztvevőkről, amelyeket a VM a későbbiekben természetvédelmi céljaira használhat fel, jelentkezéseddel beleegyezel ezek felhasználásába.

Kedvcsinálónak a VM Dal

EDDIGI ESEMÉNYEINK