Jég, ég veled! – Negatív rekordon az Antarktiszt körülvevő tengeri jég

2022.04.22.

Az Antarktisz körüli tengeri jég kiterjedését 1978 óta kísérik figyelemmel. Míg a globális felmelegedés hatására az Északi-sarkvidék jege egyre veszít tömegéből, addig az antarktiszi jégfelszínt évtizedenként körülbelül 1 százaléknyi növekedés jellemezte egészen 2017-ig, amikor a tendencia megfordult.

Az MTI híradása szerint kínai tudósok az Advances in Atmospheric Sciences folyóiratban április 19-én, kedden publikált legfrissebb eredményei szerint 2022. február 25-én megdőlt az eddigi negatív rekord, az Antarktiszt körülvevő tengeri jég minden eddiginél kisebbre zsugorodott.

A kantoni Szun Jat-szen Egyetem és a Csuhaiban működő Dél-tengeri Tudományos Laboratórium kutatói szerint először fordult elő, hogy az antarktiszi jég kiterjedése 2 millió négyzetkilométer alá csökkent. A most mért 1,9 millió négyzet-kilométeres érték mintegy 30 százalékkal kevesebb, mint az 1981 és 2010 közötti évek átlaga.

2020. január 17-i kép a Collins-gleccser jégfaláról az Uruguay által üzemeltetett Artigas kutatóbázis közelében, az antarktiszi György király-szigeten (A kép illusztráció) – Fotó: MTI/EPA/EFE/Federico Anfitti

Az Európai Unió Kopernikusz programjának klímaváltozással foglalkozó szolgálata már korábban közölte, hogy az antarktiszi tengeri jég mérete idén februárban negatív rekordot állított be.

A kínai kutatók az óceáni áramlatokat és az időjárási jelenségeket is vizsgálták az olvadás okait keresve, tanulmányuk ide kattintva elérhető angol nyelven.