Idén is gyarapodott a héricsállomány a Kígyósi-pusztán

2020.04.14.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei a közelmúltban felmérték a tavaszi hérics állományát a Kígyósi-pusztán, az idei évben a tavalyinál több virágzó tövet találtak.

A napokban lezajlott teljeskörű felmérés során 267 virágzó és 32 nem virágzó tövet, továbbá 111 magoncot találtunk. A magoncok jelenléte reményt ad arra, hogy az állomány a jövőben is szépen növekszik majd.
Az április eleji fagyok kicsit megtépázták a virágok szirmait, a csapadékhiány azonban nem okoz károkat az állományban, mivel ez a sztyeppei növény könnyebben viseli a szárazabb időszakokat.
A tavaszi hérics virágzási időszaka lassan véget ér, ám a növények zöld részei még sokáig megmaradnak.
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság nagy gondot fordít e védett növény megőrzésére, természetvédelmi kezelésére. A virágzás után egészen késő őszig magyar szürkemarhákkal legeltetjük a területet. Mivel a hérics mérgező, ezért a marhák nem legelik le csak a környező növényzetet, az állatok taposása nyomán pedig az elszórt magok nagyobb eséllyel kelnek majd ki.

A Kígyósi-pusztán több foltban is láthatunk tavaszi héricseket. Az állomány a zártabb gyepeken nehezebben, a nyitottabb talajfelszíneken intenzívebben terjeszkedik.

A cikk borítóképét készítette: Gór Ádám