Hová kerül a műanyag a tengerekből?

2023.01.28.

Évente mintegy 12 millió tonna műanyag kerül az óceánokba. A mintavételi felmérések azonban ennek az áradatnak mindig csak körülbelül egy százalékát mutatják ki. A Holland Királyi Tengerészeti Kutatóintézet (NIOZ) tudósai úgy vélik, hogy megtalálták a kirakós játék egy új darabját.

Amikor a műanyag az óceánba kerül, a napfény apróbb darabokra bontja azt. Ezt követően a Rhodococcus ruber bogárbaktérium felfalja, megemészti és szén-dioxidot választ ki. A kutatók laboratóriumban tesztelték elméletüket, műanyaggal etetve a baktériumokat kezelt tengervízben.

Ez az első alkalom, hogy ilyen módon bebizonyítottuk, hogy a baktériumok valóban CO2-re és más molekulákra bontják a műanyagot

mondta Maaike Goudriaan, a NIOZ doktorandusza.

Ez természetesen nem jelent megoldást az óceánjainkban lévő műanyag problémájára. Ez azonban egy újabb része a válasznak arra a kérdésre, hogy hová tűnt az óceánokban lévő műanyag. A tudósok becslése szerint a baktériumok évente a rendelkezésre álló műanyag körülbelül egy százalékát képesek lebontani – és valószínűleg ezt teszik az óceánban.

További kutatásokra van szükség annak pontos meghatározásához, hogy az óceáni műanyagból pontosan mennyit esznek meg a baktériumok. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a természetben előforduló baktériumok felfalják a tavakban lévő szennyezést, és ezzel megfékezik a helyi ökoszisztémákat pusztító természetellenes vegyi anyagok kibocsátását. 2020-ban németországi kutatók felfedeztek egy olyan baktériumtörzset, amely képes lebontani a műanyag bizonyos formáit.

Sajnos a baktériumok önmagukban nem jelentenek megoldást a műanyagszennyezés problémájára. Még ha meg is eszik az óceáni műanyag egy százalékát, a maradék 99 százalék pusztító hatással van az élővilágra. A makacs anyag lebomlása ugyanakkor több millió évig tart. A valaha keletkezett 10 milliárd tonna műanyagból 6 milliárd tonna a szeméttelepeken hever, vagy a környezetbe került.

Forrás Greendex