Hollandia nemzeti madarának pusztulását okozhatja az új lisszaboni reptér

2020.02.19.

Aláírásgyűjtés indult Hollandiában a második lisszaboni repülőtér megépítése ellen, hogy így védjék meg a Hollandia nemzeti madarának tekintett nagy godát, egy szalonkafélét.

Keddig 26 ezren írták alá a petíciót, amelyet a Vogelbescherming Nederland holland természetvédő szervezet indított a nagy goda (Limosa limosa) érdekében. A portugál főváros második nemzetközi repülőterét a Tejo folyó torkolatában, a déli parton tervezik felépíteni, egy természetvédelmi területen, amely a veszélyeztetett költöző madár fontos pihenő- és táplálkozóhelye a Nyugat-Európából Afrikába és visszafelé vezető vándorútján.

„Mi értelme van védeni Hollandiában a nagy godákat, ha Portugáliában legyengülnek, sőt elpusztulnak?” – teszi fel a kérdést a Hollandiában indított petíció.

Nagy godák spirálja egy lisszaboni rizsmezőben. A Tagus torkolatában található rizsföldek évente több mint ötvenezer godának jelentenek pihenőhelyet észak felé történő repülésük során – Fotó: rug.nl/Jan van de Kam

Az új lisszaboni repülőtér terveit élesen bírálják portugál és külföldi természetvédők is.

„A madarak felcsipegetik a maradék gabonát a rizsföldeken, mielőtt Afrika felől továbbindulnának Hollandiába. De ha a portugál kormány megvalósítja a tervét, ennek vége lesz” – közölte a holland zöldszervezet.

Kutatók szerint fennáll annak a veszélye is, hogy a madarak összeütköznek a repülőgépekkel, vagy a zaj elűzi őket.

Egy portugál helyettes államtitkár azt nyilatkozta, hogy fölösleges aggódni, mert „a madarak nem ostobák, és alkalmazkodni fognak az új helyzethez”. A portugál környezetvédelmi hatóság januárban adta meg az engedélyt a repülőtér építéséhez azzal a feltétellel, hogy az üzemeltető jelentős többletforrásokat költ a környezeti károk mérséklésére, így a térségben fészkelő költöző madarakat zavaró zaj csökkentésére.

A kormány tervei szerint 2022-re készül el Montijóban, egy katonai légi támaszpont helyén az új repülőtér, amelynek feladata átvenni az utasforgalom egy részét a jelenlegi egyetlen, túlterhelt légikikötőtől.

A meglévő lisszaboni nemzetközi repülőtér forgalma 2019-ben új rekordot állított fel 31 millió utassal, ami kétmillióval több az előző évinél. A portugál repülőtereket üzemeltető társaság, az ANA számítása szerint az egyetlen repülőtér telítettsége évi 1,8 millió utastól fosztja meg a portugál fővárost, akadályozva a turizmus fejlődését.

A Vermeer és Rembrandt festményein is megörökített nagy godát 2015-ben egy internetes szavazáson választották Hollandia nemzeti madarává.

Hollandia nemzeti madara, a nagy goda – Fotó: wilder.pt

A nagy godák 85 százaléka Hollandiában fészkel, csak Amszterdam közigazgatási határain belül több, mint Nagy-Britanniában és Franciaországban együttvéve – mutatott rá a holland madárvédelmi szervezet, hozzátéve, hogy míg a 1960-as években több mint 125 ezer pár madár rakott fészket Hollandiában, a 2010-es évek közepén már csak 40 ezer.

A cikk borítóképét készítette: Koncz Tibor (Aura)