Határokon átívelő projektek segítik a környezeti nevelést

2019.09.01.

Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Nature Education Network – NEduNet projekt nyitórendezvényén, az ausztriai Illmicben mutatta be a Fertő-Hanság és a Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Park legújabb közös kezdeményezését.

Rácz András előadásában elmondta, hogy a 2020-ban véget érő többéves pénzügyi időszakban a hazai költségvetés és az Európai Unió forrásainak felhasználásával több mint 60 milliárd forintból valósulnak meg a természeti értékeink megőrzését és bemutatását célzó közvetlen beruházások – írja az Orientpress.

Az így megvalósuló közel száz projektnek köszönhetően összességében legalább 100 ezer hektáron javul természeti területeink állapota.

Ennek is köszönhető, hogy ma Magyarországon a nemzeti parkok az ökoturizmus legnagyobb letéteményesei, az elmúlt évben a statisztikai adatok szerint mintegy 1,6 millióan látogatták meg a hazai nemzeti parkokat. Három határon átnyúló természetvédelmi projekt játszik szerepet abban, hogy a nemzeti park igazgatóságának ökoturisztikai létesítményei fejlődjenek, és élményekben gazdag programokkal segítsék a környezeti nevelést és a szemléletformálást.

Nádas a Fertő–Hanság Nemzeti Parkban – Fotó: Nyikos Péter

Az illmici rendezvény témáját adó NEdUNet a Fertő-Hanság/Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Park újabb, határokon átívelő kezdeményezése, amelynek az a célja, hogy a magyar és az osztrák nemzeti park térségében lévő iskolák és más oktatási-nevelési intézmények részére közös természetvédelmi programokat alakítsanak ki.

A cikk borítóképét készítette: Kis Csaba („Gyirmóti hajnal„)