Hamarosan újjászületik a Péteri-tó Kiskunfélegyháza mellett

2020.07.06.

Javában zajlanak a Péteri-tó eredeti mederalakulatát visszaállító munkálatok a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság vezetésével. Az egykor halastóként üzemelő természetes szikes tó rekonstrukciója európai uniós támogatásból, 329 900 000 Ft felhasználásával valósul meg.

A Péteri-tó Kiskunfélegyházától 10 km-re déli irányban, Petőfiszállás és Pálmonostora között fekszik. A 220 hektáros szikes tó és a körülötte található szikes rétek és legelők 1976 óta természetvédelmi oltalom alatt állnak. A terület legnagyobb értéke a páratlan madárvilág – több mint 200 madárfaj fordul itt elő. A Péteri-tó nádasaiban az összes hazai gémfaj költ, jellemző fészkelő a feketenyakú- és a búbos vöcsök, gulipán, cigányréce és a nagy goda.

A tó mai állapotát az 1920–30-as években történt szabályozások határozzák meg. Ezek következtében a szabad vízfelület jelentősen lecsökkent, medrét halastavi hasznosításra alakították át három egységből álló tórendszert létrehozva.  A tó vízutánpótlása alapvetően a Dong-éri-főcsatornából, zsilipeken keresztül történik.

Ma már egyik tó sem működik halastóként, a nagy kiterjedésű nádasokban otthonra talált a gazdag madárvilág. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság célja, hogy a lehetőségekhez mérten visszaalakítsa az egykori szikes tó eredeti mederalakulatát. Az így megújuló vizes élőhely szervesen kapcsolódik majd a Tisza-völgyet, mint kiemelt nemzetközi jelentőségű madárvonulási útvonalat kísérő szikes tavak észak-déli irányú láncolatába, költő-, pihenő- és táplálkozó területet biztosítva számtalan védett fajnak.

„Annak érdekében, hogy újra egységes legyen a tó medre, elbontjuk az 1. és 2. tó közötti gátat, valamint a Kocsis-rét és a 2. tó közötti erősen erodálódott töltést. A gát felének elbontása már megtörtént, de a nagy esőzések miatt a munkálatokat rövid időre meg kellett szakítani” – számolt be Szöllősi Szabolcs, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Pályázatkezelési Osztályának vezetője.

Az 1-es és 2-es tó közötti gát elbontása jelenleg is folyik

 

„A nyílt vízfelületek növelése érdekében a fészkelési idő elmúltával a nádas felületét mintegy 30 hektárral csökkentjük. A nádas szárzúzásához a tó vízszintjének ideiglenes csökkentésére lesz majd szükség, hogy a munkagép be tudjon menni a területre” – tette hozzá.

A feltöltő csatornák és a hozzájuk kapcsolódó műtárgyak felújításával stabilizálni fogják a vízutánpótlást és a vízvisszatartást, továbbá felszámolnak minden olyan létesítményt, ami az egykor itt folytatott halgazdálkodást szolgálta (zsilipek, épületmaradványok, gátak, ivadéknevelő tavak), ezzel is növelve a terület természetességét.

A földmunkák várhatóan az év végére befejeződnek, és a jövő év elején visszaállhat a tó üzemi vízszintje is. A teljes tájrekonstrukció 2021. első félévében fejeződik be.

A Péteri-tónál most is látogatható Vöcsök tanösvény és annak nyomvonalán található kilátó mellé egy újabb kilátót és egy madármegfigyelő lest is épít majd a nemzetipark-igazgatóság.

A projekt a „A Péteri-tó természetes mederalakulatának helyreállítása” elnevezésű, KEHOP-4.1.0-15-2016-00080 azonosító számú pályázatból valósul meg 329 900 000 Ft-ból, melyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap és hazai központi költségvetési irányzat finanszíroz.