FotoKozma – nemzetközi kültéri fotófesztivál a Vértesben

2022.09.07.

Szeptember 16-án, pénteken 18 órakor nyílik Csákváron a FotoKozma nemzetközi kültéri természetfotó fesztivál, amely évente kerül megrendezésre a Vértes környékén, idén már második alkalommal.

Ebben az évben 9 településen, 13 kiállítást láthat a közönség, kiváló fotósok munkáiból.

Bemutatásra kerülnek az orosz Sergey Gorskov fotói, aki az Év Természetfotósa lett 2020-ban, Haarberg Orsolya fotói, aki a National Geographic Magazinnak készített sorozatot az erdők jövőjéről, Domagoj Burilovic, horvát fotós épületfotói, aki az idei Sony World Photography Awards-on első díjat nyert az elmúlásban lévő sváb falvakról készült sorozatával. Ezenfelül, Horvath Esther, aki 2020-ban megnyerte a World Press Photo pályázat első díját is kiállítja az új, nők a sarkvidéken sorozatát.

Fotó: Horvath Esther

Radisics Milán fényképein keresztül, tovább folytatódnak Roxy kalandjai, így a közönség először láthatja a híres kozmai róka új, idei fotósorozatát, valamint több helyszínen a Water Shapes Earth projekt légi felvételeit is, Lábnyomunk címmel.

Fotó: Radisics Milán

Szuper makró fotókon láthatják Rahmé Nikola rovarportéit óriás méretben, Forrásy Csaba, az ország talán legidősebb természetfotósa, pedig meglepő közelségből mutatja meg az egér, pontosabban bőregér fotóit.

Fotó: Rahmé Nikola

Fülöp Bálint, vadászati élményeiről számol be fotópuskáján keresztül, Horváth Tibor pedig igen szokatlan röpképeket állít ki a hazai madarakról. Egy csoportos kiállítás is látható lesz a fesztiválon, a sepsiszentgyörgyi Vadon Egyesület, TransNatura Természetfotó Klub természetfotósai az erdélyi vadont mutatják be Csákvár főterén.

Fotó: Horváth Tibor

A kiállítások a vértesi régióban, Csákváron, Csákberényben, Vértesbogláron, Bicskén, Kőhányáson, Vérteskozmán, Oroszlánynál Majkpusztán, Tatabányán az Vérteserdő Zrt központjában és az Agostyáni Arborétumban láthatóak. A feszsztivál része a budapesti Lábnyomunk kiállítás is, amely a Magyar Nemzeti Múzeumban nyílik szeptember 22-én, mint a World Press Photo kísérő kiállítása. A kiállítások térképe.

A FotoKozma fesztivál szakmai partnere a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, fő támogatója a Vérteserdő Zrt.

A fesztivál ünnepi megnyitója szeptember 16-án, pénteken lesz Csákváron a Flórianna Közösségi Tér Színháztermében. Az kiállítások szombattól, szeptember 17- től október 9.-ig  látogathatóak a helyszínek nyitvatartási ideje szerint. Erről a látogatók a térképen, és egyes helyszíneken kihelyezett QR kód segítségével tájékozódhatnak.

A fesztivál célja, hogy a régióban létrejöjjön egy fotográfiai kultúrsziget, hogy az emberek közelebb kerüljenek a természethez, teret adva a fotográfusoknak, hogy olyan projekteket mutassanak be, amellyel felhívják a figyelmet a környezetünkre és a fenntarthatóság fontosságára.

A kiállítások megtekintése egyben kiváló kirándulási lehetőség a családok számára, így vándorolhatnak a helyszínek között és meglátogathatják a környék többi nevezetességeit is.

A szervezők, virtuális pecsétgyűjtést találtak ki, így a látogatók a kiállításokon elhelyezett QR-kódokat gyűjtve léphetik át a vándorló szinteket, amellyel begyűjthetik a támogatók által biztosított ajándékokat.

KIÁLLÍTÁSOK és a HELYSZÍNEK:

 • Vértesboglár – Iskola sportpálya / Sergey Gorshkov (Oroszország) – A tigrisek földjén
 • Csákvár, Csákvár Emlékház / Esther Horvath (Németország) – Nők a klímakutatásban
 • Csákvár, Szabadság tér / Erdélyi Vadon – A Vadon Egyesület TransNatura fotóklubja
 • Tatabánya, Vérteserdő Zrt. központja / Haarberg Orsolya (Norvégia) – Az erdőink jövője
 • Vérteskozma, Fő utca / Domagoj Burilović (Horvátország) – Dorf
 • Vérteskozma, Kozma39 galéria / Radisics Milán – Roxy és szomszédai
 • Vérteskozma, Kaszap-kúti emlékhely / Nikola Rahmé – Óriási apróságok
 • Kőhányás, Ökoturisztikai Központ és Turistaház / Forrásy Csaba –  A barlangok mélyén
 • Csákberény, Vadászati és Erdészeti Múzeum / Fülöp Bálint – Vadászmesék
 • Agostyán, Agostyáni Arborétum fenyvese / Horváth Tibor – Röpképek
 • Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum / Radisics Milán – Lábnyomunk
 • Majkpuszta, Oroszlányi Bányászati Múzeum / Radisics Milán – Lábnyomunk / Bányák
 • Bicske, Petőfi Művelődési Központ / Radisics Milán – Lábnyomunk / Vértes környéke

A FotoKozma FESZTIVÁLRÓL RÖVIDEN:

A FotoKozma egy nemzetközi kültéri fotó fesztivál, amely évente kerül megrendezésre a Vértes környékén. Olyan projekteknek ad helyet, ahol a fókusz az ember és a természet kapcsolatán van. A fesztivált Radisics Milán, ismert fotós ötlete alapján a Vértes Kozma Alapítvány szervezi.

www.fotokozma.hu

Forrás FotoKozma