Fiatal parlagi sasok kóborolnak a Kis-Sárréten

2022.05.30.

Az utóbbi években egyre gyakrabban figyelünk meg fiatal, kóborló parlagi sasokat a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén.

Régebben csak alkalmi jelleggel fordultak itt elő, mostanában viszont minden nap látunk néhány példányt.

A Kis-Sárréten a nagytestű ragadozó madarak közül legnagyobb számban rétisasok fordulnak elő, amelyekből több pár is költ a területen, s országos szinten is jelentős itt a telelő állományuk. Ezzel szemben a parlagi sas csak kis számban fordul elő, egy-két pár költ a területen, és ők is csak az elmúlt években telepedtek meg.

Fotó: Tóth Imre

Fiatalabb, még nem ivarérett példányok korábban ritkán jelentek meg. Napjainkban azonban már egyre gyakrabban figyelünk meg átszíneződő, fiatal parlagi sasokat. Jelenleg is 3-4 példány tartózkodik a térségben. Gyakran látjuk őket még nem ivarérett rétisasok társaságában.

A fiatal parlagi sasok egyedszámának növekedése minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy a halastavakon, mocsarakon és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság vizes élőhely-rekonstrukcióin szinte egész évben van valamilyen táplálék-kínálat. A nagy tömegben jelen lévő vízimadarak között mindig találnak maguknak egy-két gyengébb, könnyebben zsákmányolható példányt.

A cikk borítóképét készítette: Szabó Réka (Hely nem maradhat parlagon)