Fenntartható vízjövő: használj kevesebbet, szennyezz kevesebbet!

2019.09.06.

A Föld lakossága drasztikus mértékben növekszik, miközben a bolygónk keletkezése óta ugyanabból a vízmennyiségből gazdálkodunk. A takarékos vízhasználat mellett ezért legalább ugyanannyira fontos, hogy ne szennyezzük meglévő vízkészleteinket.

A Föld keletkezése óta ugyanaz a vízmennyiség áll rendelkezésre, miközben a népesség az elmúlt száz évben megháromszorozódott. Nagyon fontos, hogy a víz körforgását ne terheljük olyan szennyeződésekkel, amelyeket nem tudunk kezelni: az egészséges ökoszisztémához tiszta vízre van szükség.

Ma már számos kezdeményezéssel találkozhatunk a csomagolásmentes áruktól a műanyagmentes hónapig, azonban két fő szabályt be kell tartani – azt viszont az év minden napján:

használj kevesebbet, szennyezz kevesebbet! Ez egyben a válasz arra, hogy mit tudunk tenni egyéni szinten, nap mint nap azért, hogy biztosítsuk a fenntartható vízjövőt.

A fenntartható vízjövő két szabálya: használj kevesebbet, szennyezz kevesebbet! – Fotó: Pixabay

ITT AZ IDŐ A CSELEKVÉSRE, EGYÉNILEG IS!

  • Amikor vizet használunk – mosakodásra, WC öblítésre, mosogatásra stb. –, az elhasznált víz mennyiségének többszöröse keletkezik szennyvízként. Egy négytagú család esetében ez körülbelül 700 liter szennyvizet jelent egyetlen nap alatt. Ha tehát a csapvízzel spórolunk, azzal duplán jót tehetünk.
  • Ha a frissítő zuhany helyett a fürdést választjuk, akkor akár 60-70 liter vízzel többet használunk.
  • Egy átlagos pamuting gyártásához 2700 liter vízre van szükség, így ha átgondoljuk, hogy valóban szükségünk van-e egy új ruhára, akkor nemcsak a pénztárcánkkal teszünk jót, hanem a környezetünkkel is.
  • A modern, energia- és víztakarékos mosogatógépek átlagosan a kézi mosogatáshoz használt vízmennyiség csupán hatodát használják fel, víztakarékos mosógéppel pedig egy család évente akár 2000 litert is megspórolhat. Érdemes tehát odafigyelni, hogy víztakarékos háztartási eszközöket használjunk.
  • A vízzel való takarékosság mellett ugyanilyen fontos, hogy a meglevő vízkészleteket ne szennyezzük! Becslések szerint hazai szinten a keletkező lakossági hulladék négyötöde kerül rendezett hulladéktározókba, a maradék közvetlenül hulladékként vagy közvetve a földbe mosódó szennyezőanyagokkal a talajon keresztül szennyezheti vizeinket.