Fehér tündérrózsa felmérése a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén

2020.08.10.

A fehér tündérrózsa egykor elterjedtebb lehetett a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, a Dél-Tiszántúl mocsaraiban, lassú folyású vizeiben. Manapság már nagyon visszaszorult, csak néhány álló- vagy lassú folyású kisvizünkben lehet megtalálni.

Idei év nyarán részletes felmérést végeztünk a Szegvár melletti Ludas-érben. A 8-10 méter széles mederrel rendelkező érben a fajt számos helyen meg lehetett találni. Főként a mederszélen alkotott, néhol több 10 négyzetméteres összefüggő állományt. A felmérés során megbecsüljük a folt méretét, azon belül a növény százalékos borítását és a virághajtások számát. A Dél-Tiszántúlon közelmúltban ismert volt még a növény Szentesen, a Kurcában és Szarvas környékén is.

A fehér tündérrózsa a gyökerező hínártársulás tagja, akár 3 méter hosszúra is megnő levélnyele, mélyebb,lassú áramlású csatornákban, erekben és holtágak vizeiben is előfordulhat.A víz színén úszó levelei tojásdadok, vagy kerekdedek, méretük a 30 cm-es átmérőt is elérhetik, levélválluk mélyen bevágott. A virága 10-12 cm átmérőjű, a hazai őshonos fajok közül a legnagyobb virággal rendelkező faj. Négy csészelevele, 15-40 spirálisan elhelyezkedő sziromlevele, belül pedig sok porzója van. Júliustól szeptemberig virágzik. Az egyes virágai a megporzástól függően 3-5 napig nyílnak, majd elhervadva a víz alá kerülnek, és helyükbe újak fejlődnek. Termése gömb alakú, magjai a víz felszínén lebegnek, később pedig az iszapba süllyednek.

Az előfordulását leginkább veszélyeztető tényező a csatornák kotrása,illetve a holtágakba és természetes vizeinkbe a nem őshonos, színes virágú kertészeti változatok ültetése jelenti.

A fotókat Sallainé Kapocsi Judit készítette.