Fecskehajtó kisasszony napján útra keltek kedves madaraink

2019.10.02.

Elköszöntek a fecskék a Körös-Maros Nemzeti Park tájaitól. Elindultak hosszú vándorútjukra, afrikai telelőhelyükre.

A népi megfigyelések szerint a fecskék általában szeptember 8. környékén kelnek útra, ezért ezt a napot a népnyelv Fecskehajtó kisasszony napjának is nevezi. Idén is így történt ez, többségük szeptember 8-ig elhagyta a Dél-Alföldet.

A fecskék látványos gyülekezése már jóval korábban, augusztus közepén, végén megkezdődött. A Körös-Maros Nemzeti Parkban három fecskefaj honos: füsti, molnár- és partifecske.

A füsti fecskék rendszerint a kisebb falvakban, külterületi állattartó telepeken fészkelnek. A városokban a molnárfecskék jelenléte jellemző, melyek akár az emeletes házak erkélyén is találnak maguknak fészkelőhelyet. Régi, műemlék-jellegű épületek stukkóin is megtelepedhetnek. Partifecskékkel a Tisza és a Maros mellett találkozhatunk, ők a partfalba építik fészküket. A tavaszi fészekrakás időszakában előfordul, hogy frissen ásott építési gödrök falában is megtelepednek.

A gyülekezés idején vegyes csapatok is kialakulnak, melyekben füsti-, molnár- és partifecskék is vannak. Az idősebb példányok hamarabb kelnek útra és gyorsabban haladnak, a fiatalok viszont később indulnak, s egy-egy víz menti nádasban akár egy-két hétig is állomásozhatnak.

A Körös-Maros Nemzeti Park területén fészkelő fecskék már szeptember első harmadában elhagyták a Dél-Alföldet, de a tőlünk északabbra költő, vonuló példányok csapatai még szeptember végén, október elején is felbukkanhatnak a térségben.

A telet a fecskék Afrika déli részén töltik, s április első felében térnek vissza hozzánk. Vonulásuk az időjárás függvényében hosszabb ideig is elhúzódhat. Tavasszal mindig ugyanahhoz a fészekhez térnek vissza, melyben a korábbi években is felnevelték fiókáikat.

A fotót készítette: Gál Zoltán

A cikk borítóképét készítette: Micskó Zoltán („Tollas villanypásztor„)