Évente 300 millió őshonos állatot ölnek meg a házi macskák ausztráliában

2020.05.18.

A hivatalos becslések szerint mintegy 2,7 millió ausztrál háztartásban – ez több mint 25 százalék – tartanak macskát, nagyjából 50 százalékukban többet is. Ez összesen 3,8 millió házi macskát jelent. A kutatók számos olyan esetről tudnak, amikor egyetlen szabadon kószáló macskától hanyatlásnak indultak bizonyos fajok populációi.

A canberrai Threatened Species Recovery Hub (TSRH) kutatóközpont vizsgálata szerint nagyjából 1,1 millió házi macska biztonságosan el van zárva a nap 24 órájában, vagyis nem jelent fenyegetést a helyi vadvilágra.

A fennmaradó 2,7 millió házi kedvenc azonban szabadon mászkálhat és vadászat, ami azt jelenti, hogy fejenként évente átlagosan 110 őshonos állattal – 40 hüllővel, 38 madárral és 32 emlőssel – végeznek. Ez összesen 297 millió őshonos állatot jelent éves szinten.

A tanulmány szerint a probléma a városokban koncentrálódik, ahol négyzetkilométerenként akár 40-70 macska is kószálhat szabadon, évente együttesen 8100 állatot megölve négyzetkilométerenként.

Fotó: Shutterstock

A kutatók szerint számos olyan esetet dokumentáltak, amikor egyetlen szabadon kószáló macska elég volt ahhoz, hogy bizonyos fajok helyi populációi hanyatlásnak induljanak.

A mostani vizsgálat 66 különböző, egyebek között a macskák nyomkövetésére és a székletük elemzésére épülő tanulmány eredményeit használta fel, valamint a macskatulajdonosok körében is felmérést végeztek.

Az eredményekből az is kiderült, hogy az éjszaka vadászó házi macskák több emlőst ölnek meg, míg a döntően napközben kószáló társaik inkább madarakkal és hüllőkkel végeznek.

A kutatók szerint a macskatulajdonosok csak azzal tudják megakadályozni, hogy a kedvencük kárt tegyen a vadvilágban, ha a nap 24 órájában a lakásban vagy elkerített területen tartják őket. A tanulmány szerint az ausztrálok nagy részének fogalma sincs róla, hogy a macskája rendszeresen kószál a szabadban.

Korábbi kutatások szerint az elvadult macskák több mint hárommilliárd hüllőt, madarat és emlőst ölnek meg évente Ausztráliában.

A macskákat az első európai telepesek vitték magukkal Ausztráliába a 18. században. A kontinensen azóta végbement emlőspusztulások döntő részéért ők a felelősek.