Első magyarként Suhajda Szilárd jutott fel a K2 csúcsára

2019.07.30.

Forrás: Turista Magazin; Szöveg: MTI; Fotó: facebook.com / Suhajda Szilárd

Suhajda Szilárd oxigénpalack és teherhordók nélkül csütörtökön felért a világ egyik legveszélyesebb hegyének, a K2-nek a csúcsára. Ezzel ő lett az első magyar hegymászó, akinek ez sikerült.

A Magyar K2 Expedíció 2019 június elején indult, és Suhajda Szilárd Klein Dáviddal együtt három sikeres akklimatizációs kört követően kezdte meg a csúcsmászást. Egy csapatnyi hegymászótársukkal hétfőn indultak el először a 6700 méteres magasságban elhelyezett kettes táborba, majd egy másik éjszakát a 7300 méteren elhelyezkedő hármas táborban töltöttek.

Klein Dávidnak a csúcsmászás közben egészségi problémái adódtak: gyomorpanaszokkal, hányingerrel küszködött, ezért szerdán úgy döntött, visszaereszkedik az alaptáborba, hogy ne hátráltassa egészséges társát. „Attól tartottam, hogy – ha feljebb az állapotom súlyosbodik – veszélyeztetem akár Szilárd esélyeit is. Ezzel nem tudtam volna együtt élni. A döntésemre rendkívül büszke vagyok. Lehet, hogy össze tudtam volna szedni magam, lehet, hogy én is feljutok, de ha így teszek, és próbálkozom a csúcsmászással, akkor Szilárd esélyeit is komolyan veszélyeztetem, és így akár az egész expedíció elbukhatott volna az én személyes ambícióim miatt.” – olvasható Klein Dávid Facebook-oldalán.

Az elmúlt napokban az időjárás sokat segített abban, hogy ezúttal esély legyen felérni a csúcsra: növekedett a napsütéses órák száma, és az erős szél is elősegítette a hóhelyzet normalizálódását. Szilárd a 7700 méteren kialakított négyes táborból a szerda esti órákban indult a csúcsra, majd 15 óra menetelést követően érte el a 8611 méteres magasságot. A két magyar hegymászó a napokban indul haza, és két héten belül már Magyarországon kezdenek készülni egy új megmérettetésre.