Először fedeztek fel aktív metánszivárgást az Antarktiszon

2020.07.24.

Az Antarktisz körüli tengerágyban a tudósok szerint nagy mennyiségű metán tárolódik. A klímaváltozás nyomán felmelegedő óceánokból azonban a gáz elkezdett szivárogni, ami a szakemberek szerint aggasztó.

Az Antarktiszon az aktív gázszivárgást először 2011-ben vették észre véletlenül búvárok, de a tudósok csak 2016-ban jutottak el a helyszínre, hogy tanulmányozzák, majd elvégezzék a laboratóriumi elemzéseket. Megítélésük szerint az üvegházhatású gáz szinte bizonyosan a légkörbe szökik a tengerfenékről – adta hírül a Guardian alapján az MTI.

A Proceedings of the Royal Society B folyóiratban publikált tanulmány szerint a metánszivárgást a McMurdo-szorosban egy vulkáni kúpon fedezték fel. A 70 méter hosszú, fehér mikrobiális szőnyeg jelezte folt mellett egy másik szivárgást is felfedeztek a 2016-os expedíció kutatói.

A McMurdo-szorosFotó: shutterstock.com

Mint a kutatók elmondták, a legfontosabb felfedezésük az volt, hogy a metánevő mikrobák, amelyek hamar megtelepednek a szivárgás helyszínén, ezúttal sokat késtek, több mint öt évbe telt, amíg megjelentek, és azt követően is észlelhető volt, hogy a metán gyorsan szökik a tengerfenékről.

A kutatókat nagyon aggasztja a metán felszabadulása a fagyott víz alatti tengerfenékből vagy a permafrosztból – ez a jelenség akkor következik be, amikor a globális felmelegedés egy jellemző hatása megállíthatatlanná válik.

A kutatás vezetője, Andrew Thurber, az Oregoni Állami Egyetem tudósa rendkívül aggasztónak tartja a metánszivárgást, azt viszont jó fejleményként könyvelte el, hogy a szivárgás felfedezése miatt egy „természetes laboratóriumban” nyílik lehetőség a jelenség tanulmányozására.

A szivárgás okát egyelőre nem tudják megmagyarázni. Bár egy aktív vulkán oldalában helyezkedik el, mégsem valószínű, hogy a vulkánból törne fel – mondta Thurber.
Jemma Wadham, a Bristoli Egyetem tudósának magyarázata alapján a jégmező alatt jelentős metántartalékok rejtőzhetnek. A szakember szerint, aki a kutatásban nem vett részt, az a nagy kérdés, hogy mennyire maradnak le a metánevő mikrobák a gyorsan szivárgó metán lekötésében.