Élőhely-változtatással a felmelegedés ellen

2021.11.16.

A Földközi-tenger hőmérsékletének emelkedése miatt a tengeri fajok átlagosan 55 méterrel mélyebbre, a hidegebb vizekbe vándorolnak, a túlélésüket biztosítandó.

A Tel-Aviv-i Egyetem kutatóinak 236 fajról készített metaelemzése szerint a halak, a rákfélék és a puhatestűek megváltoztatják élőhelyüket, mélyebbre vándorolnak a Földközi-tengerben.

Miközben az elmúlt évtizedekben az egész bolygó melegszik, ez a folyamat különösen megfigyelhető a Földközi-tenger térségében. Harminc év alatt a víz átlaghőmérséklete 1 Celsius-fokkal emelkedett, és ez a növekedés gyorsul. A Földközi-tenger vizének hőmérsékleti skálája szélsőséges, északnyugaton hideg, délkeleten nagyon meleg. Emiatt a térség ideális terep annak tanulmányozására, miként alkalmazkodnak a fajok a globális felmelegedéshez.

A kutatók által a 236 tengeri fajról gyűjtött adatok felfedték, hogy az élőlények a víz melegedésével párhuzamosan költöznek egyre mélyebbre nyugattól kelet felé haladva a Földközi-tengeren.

A hideg vizekben élő fajok jelentősen mélyebbre vándorolnak, mint a meleg vizekben élők, és azok a fajok, amelyek szélesebb hőmérsékleti tartományban képesek élni, még mélyebbre vándorolnak, mint azok, amelyek egy keskeny hőmérsékleti tartományban.

Fotó: pexels.com/Francesco Ungaro

„Kutatásunk világosan megmutatta, hogy a fajok reagálnak a klímaváltozásra oly módon, hogy változtatják mélységi eloszlásukat” – mondta Shahar Chaikin, a tanulmány egyik szerzője. A jövőre gondolva a döntéshozóknak fel kell készülniük a fajok mélyebbre vándorlására. Például a jövőbeni tengeri rezervátumokat ennek figyelembevételével kell kialakítani. A halászatnál számolni kell vele, hogy ugyanazt a halat nagyobb mélységekben lehet kifogni, ami azt jelenti, hogy még távolabbra kell kihajózni a tengerre, ami több üzemanyag elégetésével jár – magyarázta.

A kutatók figyelmeztetnek rá: még ha mélyebbre is vándorolnak a halak, hogy elmeneküljenek a meleg vizekből, ez a gyors alkalmazkodás segíti őket, de van egy határ, ez pedig a tengerfenék. A tőkehalnak például már csökken az egyedszáma, valószínűleg azért, mert már nem tud mélyebbre menni.