Ellenségből barát: út a beporzáshoz

2022.10.17.

Egy új felfedezés igazolta: előfordul, hogy a növény számára ártalmas rovar válik a beporzójává, ennek pedig a rovarbeporzás evolúciójában is fontos szerep juthatott.

A virágos növények és a rovarok mintegy 140 millió éve kezdődő közös evolúciós útjának eredménye, hogy ma a legtöbb esetben rovarok végzik a beporzást. A korai időkben a virágok még csak élelmet vagy épp találkozási helyet jelentettek a bogarak, legyek, poloskák és tripszek egyedei számára, majd később, számtalan egyedi alkalommal már mindkét fél számára előnyös viszony született. Nem sokat tudunk azonban azokról az evolúciós mechanizusokról, amelyek ehhez elvezettek.

Az aprócska mezei poloskák a virág belsejében, a nőivarú virágokon. Forrás: FLORIAN ETL / UNIVERSITÄT WIEN

Bécsi Egyetem kutatói vezette nemzetközi csoport most egy, a kontyvirágfélék közé tartozó közép-amerikai növény, a Syngonium hastiferum esetében igazolták azt az elméletet, amelyet a botanikusok az ellenfél befogása néven ismernek. A növény képessé válik arra, hogy a korábban benne kárt okozó rovart a virágában bekövetkező evolúciós alkalmazkodás segítségével hasznos beporzóvá változtatja. A bizonyítás során a kutatók egy eddig ismeretlen beporzási rendszerre és egy szintén ismeretlen virágillat-összetevőre is rábukkantak, mindezekről a Current Biology folyóiratban számoltak be.

Tovább a teljes cikkre…