Elkezdődött a geotermikus energia évtizede?

2020.07.06.

Az Európai Geotermikus Energia Tanács (EGEC) értékelése szerint a geotermikus energia piaca Európában és világszerte is gyors ütemben növekszik, ráadásul a kihasználásához szükséges gépek és berendezések gyártása, illetve forgalma is folyamatosan bővül.

A geotermikus energia iránti növekvő érdeklődés fő oka az európai országok fosszilis fűtőanyagok kiváltására irányuló törekvése. A tendencia tovább erősödik a geotermikus energia kinyerésének tökéletesítése és a szektor részben állami támogatásai révén.

2019 végén kontinensünk 25 országában már 130 geotermikus áramfejlesztő állomás működött, miközben a beszerelt hőszivattyúk száma meghaladta a kétmilliót.

Fotó: Shutterstock

Emellett újabb 36 állomás volt kivitelezési, további 124 pedig tervezési fázisban, 3,3 Gwh együttes teljesítménnyel, ami egyértelműen a további gyors növekedésre utal.

A geotermikus energia kinyerési lehetősége nagymértékben függ egy ország vagy körzet természeti adottságaitól is, ezért a legnagyobb volumenű kihasználás jelenleg Izlandon, Törökországban és Észak-Olaszországban tapasztalható.

Philippe Dumas, az EGEC főtitkára rávilágított, hogy a geotermikus energia kinyerése nem kizárólag a fűtés és hűtés tökéletesítése szempontjából jelentős, de lehetőséget biztosít az ipari és gyógyászati alapanyagként fontos lítium gazdaságos kitermelésére is.

Nemrég itt írtunk arról, hogy saját lítiumforrásaira támaszkodva a német autóipar versenyképessé válhat az akkumulátorok tekintetében Kínával szemben. A ritka fémet ugyanis geotermikus erőműben áram- és hőtermeléssel egy időben választják ki a termálvízből.

A 2030-ig terjedő időszakot a geotermikus energia évtizedének lehet nevezni, amely lényegesen hozzájárulhat a teljesen szénmentes gazdaság eléréséhez.