Elképesztő sebességgel melegszik a Déli-sark

2020.07.01.

Az Antarktisz háromszor gyorsabban melegszik, mint a világ többi része. „A végeredmény egy masszív felmelegedés” – mondta Kyle Clem klímakutató, aki szerint nehéz pontosan meghatározni, hogy melyik tényező mekkora szerepet játszik.

A világ többi részénél háromszor gyorsabban melegedett a Déli-sark a 2018-at megelőző 30 évben. 2018-ban jegyezték fel a legmelegebb évet a térségben – írták a Nature Climate Change című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban az új-zélandi Victoria Egyetem kutatói.

A Déli-sarkon a hőmérsékletek általában mínusz 50 és mínusz 20 Celsius-fok közöttiek. 30 év alatt, 2018-ig az átlaghőmérséklet 1,8 Celsius-fokkal nőtt. Globálisan ezen idő alatt 0,5-0,6 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet.

„Úgy tűnt, hogy a Déli-sark izolálódott attól, ami a világ többi részén történt. Ám hirtelen gyors melegedésbe kezdett, ami az egyik legerőteljesebb a bolygón” – mondta Kyle Clem klímakutató.

„A hőmérsékletváltozások igen szembeötlőek, de azért még átkozottul hideg van” (Julienne Stroeve, az amerikai Hó- és Jégkutatóközpont kutatója) – Fotó: shutterstock.com

Clem és kollégái meg akarták tudni, hogy miért kezdődött gyors melegedés a jeges kontinensen az 1970–80-as évek lehűlési periódusa után, és hogy ez egy természetes változékonyság, vagy az emberi ipari tevékenység okozta globális felmelegedés szélesebb trendjének része. A kutatók arra jutottak, hogy mindkettő.

A Déli-sark melegedése részben összefügg a Csendes-óceán trópusi nyugati részének növekvő hőmérsékleteivel, amelyeket az Antarktiszi-félszigetnél lévő Weddel-tenger jeges vizeiben a ciklonok délre hajtanak.

De ez a rendszer, amely egy több évtizedes természetes folyamat része, csak a melegedési folyamat egy részére ad magyarázatot. A többi oka az ember okozta klímaváltozás – vélik a kutatók. Ugyanakkor Julienne Stroeve professzor szerint eddig „a hőmérsékletváltozások még nem voltak olyan jelentősek, hogy tömeges jégveszteséget idézzenek elő az Antarktisz belsejében”.