Élénk őszi madárvonulás a Kis-Sárréten

2019.10.02.

Az ősziesre forduló időjárás és a rövidülő nappalok hatására a Körös-Maros Nemzeti Parkban is egyre élénkebb madárvonulás figyelhető meg. Különösen igaz ez a Kis-Sárrét részterületre, amely nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő vízimadár- vonulóhelynek számít.

A hosszan tartó száraz periódus hatására a Kis-sárréti természetes vizes élőhelyek, mocsarak legnagyobb része kiszáradt, ezért a madárvonulás döntő része a Biharugrai-halastavakra koncentrálódik. Ezt elősegíti az is, hogy szeptemberben megkezdődtek az őszi lecsapolások, lehalászások. A lecsapolások után kialakult, táplálékban gazdag iszapfelület mágnesként vonzza a vízimadarakat, elsősorban a gázló- és partimadarakat.

A vonuló récék száma az elmúlt napokban már elérte a 10 ezer példányt. Zömük természetesen most is tőkés réce, de barátrécéből is több mint 600, cigányrécéből pedig 300 példányt számoltunk. A nyári ludak száma is növekszik, már meghaladja a 4000 példányt, s egyre látványosabb „libahúzásokban” gyönyörködhetünk.

A partimadaraknál igen nagy a fajgazdagság. Rendszeresen látunk nagy pólingot, gulipánt, bíbicet, nagy godát, havasi partfutót, piroslábú, füstös, szürke és pajzsoscankót. Nemrég egy ritkaságnak számító fenyérfutót is megfigyeltünk.

A népes vízimadár csapatok vonzzák a ragadozó madarakat is. Rétisasból 12 példány tartózkodik a halastavakon, de rendszeresen megfigyelünk egy-egy halászsast is.

A halastavak szomszédságában található Simotai-mocsárban hetek óta 17 példány fekete gólya táplálkozik.

A cikk borítóképét készítette: Ribényi Csaba Alfonz („Lilikvonulás„)