Egy nemzetközi kutatócsoport kén-dioxiddal csökkentené a globális felmelegedést és az aszályt

2020.11.30.

A tudósok napsugárzás-menedzsment (SRM) nevű technika segítségével remélik orvosolni például a Fokváros térségét sújtó állandósult szárazságot.

Az eljárás során apró cseppekben, aeroszol formájában kerülne a sztratoszférába a kén-dioxid, amivel csökkenteni lehetne a földet elérő fény erejét és a hősugárzást.  A beavatkozás mértékét aszerint lehetne szabályozni, hogy az aktuális klímamodellek milyen mértékű felmelegedést jósolnak – idézi a Fokvárosi Egyetem, a Norvég Tudományos és Műszaki Egyetem, valamint az amerikai Nemzeti Légkörkutató Központ szakértőit a Qubit.

A kutatók tanulmányukban emlékeztettek, hogy a Dél-afrikai Köztársaság nyugati részét 2015 és 2017 között folyamatos szárazság sújtotta, ami az elmúlt száz év legsúlyosabb vízválságával járt. „Bár a nulladik napot a vízhasználat drasztikus, közel 50 százalékos csökkentésével és a rövid távú vízkészlet növelésével sikerült elkerülni, a szárazság lett az új norma, vagyis a klímaváltozás miatt gyakorlatilag az örök aszály felé halad a terület” – írják.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy az általuk javasolthoz hasonló, drasztikus beavatkozások nem jelentenek alternatívát a kibocsátások csökkentésének, így elsősorban a könnyebben elérhető célokra kell koncentrálni, hogy elkerüljék a teljes szárazságot.

Ugyanakkor a Climate Analytics nevű tudományos tanácsadói csoport 2018 decemberében arról számolt be, hogy a napsugárzás-menedzsment nem jelent megoldást az emberi tevékenységek által felerősített klímaváltozásra, és potenciálisan veszélyes beavatkozást jelentene az éghajlati rendszerbe.