Egy lepke hernyója lehet a parlagfű természetes ellensége

2019.08.02.

Forrás: Turista Magazin; Szöveg: Magyar Biodiverzitás-Kutató Társaság Facebook-oldal; Fotó: Horváth Dávid / izeltlabuak.hu, Balogh Diána / izeltlabuak.hu

A millióknak allergiát okozó parlagfű természetes ellensége lehet a parlagfű-nappalibagoly. A kutatók nemrég észlelték a lepke előfordulását a jászsági Kapitány-réten. Azt egyelőre azonban még nem tudni, hogy képes lesz-e nem várt következmények nélkül visszaszorítani az allergén gyomnövényt. 

Egy gyorsan terjeszkedő lepkefaj új előfordulása hathatós segítségnek bizonyulhat a parlagfű elleni harcban. A Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság felmérésének legfrissebb eredménye az Acontia candefacta, a parlagfű-nappalibagoly észlelése volt – közölte Facebook-oldalán a társaság.

A különleges lepke hernyójának ugyanis szinte kizárólagos tápnövénye a parlagfű, ezáltal a növény kártevőjének minősül. A lepkét 1969-ben tudatos megfontolásból telepítették be Észak-Amerikából az egykori Szovjetunió, ma Oroszország krasznodári körzetébe pont a parlagfű visszaszorítása érdekében. A faj sokáig nem is mozdult el a telepítési körzetből, majd az ezredfordulót követően hirtelen terjeszkedni kezdett.

A Balkánon 2009-ben észlelték, majd 2013-ban Magyarországon is megjelent. Egyelőre viszonylag kevés előfordulási adata ismert, így a jászsági Kapitány-réten, Petrányi Gergely által nemrég gyűjtött példány fontos dokumentációs értékkel is bír.

A parlagfű-nappalibagoly hernyója

Egyes szakemberek véleménye szerint a lepke expanziója nemcsak a parlagfű dinamikus terjeszkedéséhez köthető, hanem a klímaváltozás miatti szárazabb éghajlat kialakulásához is. Az, hogy a lepke valóban képes lesz-e nem várt „mellékhatások” nélkül visszaszorítani ezt a súlyosan allergén gyomnövényt, sajnos nem a közeljövőben fog kiderülni, de addig is megéri bizakodni.