Egy hasznos tápnövény: a sziki kocsord

2019.08.28.

A Körös-Maros Nemzeti Park szikes pusztáit járva sokfelé láthatunk sziki kocsordot. Ez a védett növény otthont ad egy különleges fajnak, a nagy szikibagoly lepkének. Szikes erdei rét, vagy másképp sziki magaskórós néven a sziki kocsord a védett sziki őszirózsával alkot társulást, mely a sziki tölgyesek egykori tisztásain fordul elő.

A sziki kocsord ránézésre nagyon hasonlít a konyhakerti kaporra, illata azonban korántsem olyan jellegzetes. Általában tömegesen fordul elő, rendkívül sűrű állományban. Júliusban jelennek meg élénksárga virágai.

A növény tápnövényül szolgál egy fokozottan védett faj, a nagy sziki bagolylepke számára. A főként szeptember közepétől rajzó lepkék a sziki kocsordra rakják petéiket. A hernyók a következő tavaszon kelnek ki, majd először a fiatal hajtásokban, illetve a szárban élnek a föld felett. Ezt követően lefúrják magukat a növény gumójába és ott bábozódnak. Nyár végén, ősz elején bekövetkezik a kifejlett lepkék rajzása, párzása és a folyamat kezdődik elölről.

A Körös-Maros Nemzeti Park területén belül több helyszínen, például Dévaványa térségében (Füzesgyarmat és Bucsa között), valamint a Kis-Sárréten, a Bélmegyeri Fáspusztán és a Kígyósi-pusztán is kimutatták a nagy szikibagoly lepke előfordulását a sziki kocsord állományokon.

A cikk borítóképét készítette: Daróczi Csaba („Kiskunsági NP 04„)