Denevérek a nyári éjszakában

2022.08.24.

Nyári éjszakákon a Körös-Maros Nemzeti Park tájain is gyakran találkozhatunk különleges, röpképes emlőseinkkel, a denevérekkel.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban többféle denevérfaj él. A Dévaványai-Ecsegi puszták térségében például a korai denevér a legelterjedtebb, mely a nagyobb testű denevérfajok közé tartozik. Előszeretettel húzódik meg a házak padlásán, régi épületek, panellakások réseiben, tehát jó eséllyel találkozhatunk vele akár a városközpontokban is. Gyakran vadászik például az éjszakai közvilágítás lámpái körül, ahol a fényre sok rovar gyűlik össze.

Fotó: Halász-Szegedi Fruzsina

A fokozottan védett tavi denevérek jóval ritkábban kerülhetnek szemünk elé, mivel vizes élőhelyhez kötődnek. Szeghalom környékén többfelé is vannak kisebb állományaik. Ez a faj lényegesen kisebb testű, mint a korai denevér.

A denevérek alkonyatkor, illetve éjszaka járnak táplálkozni. Speciális, ultrahangos rendszerük segítségével találják meg a prédájukat (szúnyogokat, lepkéket, apró rovarokat). A denevéreknek júliusban van a szaporodási időszakuk. Érdekesség, hogy amíg az utódok nagyon kicsik, addig az anyaállatok a saját testükön hordozzák őket. Később már a búvóhelyeken hagyják a kicsiket és egyedül mennek vadászni. Amikor utódaik megerősödnek, akkor anyjukkal együtt indulnak éjszakánként zsákmányszerző körútra. A denevérek téli álmot alszanak, a hideg évszakot népes telepekben töltik.

A cikk borítóképét készítette: Litauszki Tibor (Éjszakai cirkálók)