A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén június végén, július elején ellenőriztük a szalakóta odúkat. Nagy örömünkre az egyik „D” típusú költőládában füleskuvikot találtunk.

A rendelkezésre álló adatok szerint Cserebökény térségében korábban még soha nem regisztrálták a faj fészkelését. A füleskuvik kicsi, és rejtett életmódot folytat, így csak ritkán kerül szem elé. Az elmúlt 40 évben a térségben egy-egy alkalommal hallották, vagy látták a fajt. Ismereteink szerint a füleskuvik a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén ritka fészkelő. Állománya csupán néhány pár lehet.

A füleskuvik az egyetlen hosszútávú vonuló európai bagoly, a telet Afrikában tölti és csak április végén, május első napjaiban érkezik vissza költőterületére. Megtelepedése esetén leggyakrabban a nászidőszakban hallatott, jellegzetes fütyülő hangjával találkozhatunk. Három-hat tojását általában harkályok által vájt odúkba rakja, szívesen elfoglalja a kihelyezett D típusú odúkat is. Cserebökény térségében 200 ilyen odút raktunk ki, melyekben az idén 166 pár szalakóta, 1 pár füleskuvik, 12 pár kuvik, 2 pár kék vércse, és 5 pár mezei veréb költött.

A füleskuvik nagyon területhű, általában ugyanarra a helyre tér vissza költeni. Bízunk benne, hogy a most megtelepedett pár jövőre ismét Cserebökényben fészkel majd.

Az első ellenőrzéskor a tojó a költőládában tartózkodott, 4 tojáson kotlott, a legutóbbi ellenőrzéskor pár naposak voltak a fiókák.

A cikk borítóképét készítette: Sztrehárszki Lili (Figyellek!)

Fotó: Őze Péter