Canon EOS 850D – izmos belépő

2020.02.24.

A Canon meglepően erős specifikációval frissítette a hobbistáknak és amatőröknek szánt kamerasorozatát. Az EOS 850D 45 mezős AF-szenzorral és 7 kép/s-os sorozatfelvétellel a kategória egyik legerősebb versenyzője lehet.

Bár sokaknak úgy tűnhet, hogy a fő hangsúly már a tükör nélkülieken van, bőven van még helyük a tükrösöknek is. A váltás ugyanis nem az egyik napról a másikra megy végbe, az utóbbi évek megfeszített MILC fejlesztéseiből pedig a DSLR kamerák is profitálhatnak. A Canon az EOS 800D utódjaként készítette el a 850D-t, a DSLR-viszonylatban aprónak számító házban pedig a kategóriához mérten meglepően erős hardvert helyezett el. Nem változott a felbontás – az APS-C szenzorméretben már jól bevált a 24 megapixel – a képfeldolgozás azonban megújult. Az új Digic 8 processzor 7 kép/s-os sorozatfelvételt tesz lehetővé.

A képszenzor természetesen Dual-pixel kialakítású, azaz élőképes módban is hatékony az autofókusz, van arc- és szemkövetés fotós mellett videós módban is. Hatalmas az előrelépés a hagyományos, tükrös módú autofókuszban, itt teljesen új, 45 mezős AF-szenzort kapunk, kereszt típusú érzékelőkkel, mellé pedig egy 220 000 képpontos fénymérőszenzort, amely biztosítja a témakövetést és az arcérzékelést. Néhány éve ezek a paraméterek még a profi kategóriás vázakra voltak jellemzőek. A kamerát egyformán szánják fotós és videós-vlogos felhasználásra, így nem maradt ki a teljesen kihajtható, kiforgatható érintőképernyő és a vezeték nélküli csatoló, amellyel távolról, a Canon okostelefonos appjával indítható a felvétel vagy készíthető a fotó. A videós felbontás természetesen 4K UHD.

A kamera 18-55 mm-es és 18-135 mm-es objektíves kitekben és csak vázként is elérhető lesz 2020 áprilisától.

canon eos 850d
Írta: Szalay Gábor