Friss adatokat közölt az Eurostat arról, mennyire figyelnek a műanyag-csomagolások újrahasznosítására az EU-s országok. 2019-ben az EU-ban élő állampolgárok fejenként 34,4 kg-nyi műanyagszemetet termeltek, ebből azonban csupán 14,1 kg-nyi lett újrahasznosítva. Hazánk a sereghajtók között szerepel.

2009 és 2019 között az egy főre vetített műanyaghulladék-termelés 24%-kal nőtt, ami fejenként 6,7 kilogrammnyi növekedésnek felel meg. Mindeközben az újrahasznosított műanyagszemét volumene ennél is nagyobb mértékben, 50%-kal nőtt.

Szomorú azonban, hogy az újrahasznosított műanyaghulladék mennyiségének növekedése ellenére is 2 kg-mal nőtt fejenként a nem újrahasznosított hulladék tömege 2009 óta.

Ennek oka az Eurostat szerint az, hogy jelentősen nőtt abszolút értékben a műanyag-csomagolási hulladék mennyisége.

A becslések szerint a műanyag-csomagolási hulladék mintegy 41%-a volt újrahasznosítva az EU-ban 2019-ben. Ezzel szemben a műanyaghulladék kevesebb mint harmada lett újrahasznosítva Máltában (11%), Franciaországban (27%), Írországban (28%), Ausztriában (31%), Lengyelországban (32%) és Magyarországon (33%).

Zsugorított palackok a Budafilter 94. Kft. PET-palack-újrahasznosító üzemében – Fotó: MTI/Beliczay László