Az óceánokban lévő szemét tíz százaléka a halászatból származik

2019.11.08.

Az óceánokban lévő hulladékok tíz százaléka halászati eszköz a környezetvédők szerint.

A Greenpeace becslések szerint minden évben 640 ezer tonna halászháló és más felszerelés kerül a vizekbe – írja az MTI alapján az Index.

A halászati felszerelés a műanyagszemét „leghalálosabb formája” az óceánokban, hiszen arra tervezték, hogy elfogja és megölje a tengeri állatokat. A világ kormányainak cselekedniük kell, hogy „a túlságosan kevéssé szabályozott halászati ipart felelősségre vonják veszélyes hulladéka miatt” – követelte Louisa Casson, a Greenpeace munkatársa.

A jelentés szerint minden használt háló hat százaléka, minden csapda kilenc százaléka és a hosszú horogsorok 29 százaléka marad a vizekben.

A halászati felszerelések a tengeri állatokat megölik vagy megcsonkítják, a szemét pedig már eléri az óceánok távoli területeit is – hangoztatta Thilo Maack, a Greenpeace tengerbiológusa. Ilyen távoli terület például a Vema tengeri hegy régiója az Atlanti-óceán délkeleti részén, Dél-Afrika partjaitól ezer kilométerre nyugatra.

Fotó: pixabay.com

A térségben 2007-ben betiltották a tengerfenéki vonóhálós halászatot, azóta ott sikeresen regenerálódott egy szinte teljesen kihalt langusztafaj állománya. A kutatók ebben a térségben is találtak hálókat és halcsapdákat.

A tengeri élőlények megóvása érdekében a környezetvédők világszerte dolgoznak olyan halászati eszközök kifejlesztésén, amelyek riasztó hang- vagy fényforrások révén segítenek csökkenteni az állatvilágban tett károkat.