Az éjjeli lepkék is szorgosak a beporzásban

2020.06.22.

Egy nemrégiben megjelent brit tanulmány szerint az éjjel aktív lepkék jóval nagyobb és összetettebb beporzási hálózattal rendelkeznek, mint a nappal tevékenykedő rovarok.

A Biology Letters című szaklapban megjelent tanulmány szerint az elmúlt évtizedben a növények beporzói iránt érzett aggodalom szigorúan a méhekre szorítkozott. A mezőgazdaságban bekövetkezett változások és a növényvédő szerek alkalmazása miatt számuk csökken, így egyre nagyobb figyelem irányult rájuk.

Miközben a University College London (UCL) kutatói a rovarok beporzásban való részvételét vizsgálták, közben az éjjeli lepkék aktivitását is figyelték – számolt be róla a National Geographic magyarországi hírportálja.

„Gyakran amit nem látunk, arról nem veszünk tudomást. Látjuk nappal a méheket, amint rászállnak a virágra, szóval a láthatóság szempontjából jobb műszakban dolgoznak. Azonban az éjjeli lepkék legalább ennyire fontosak. Úgy gondolom, elengedhetetlen az imázsuk javítása, hogy az emberek meglássák, milyen fontos ökológiai szerepet játszanak” – mondta Richard Walton, a kutatás vezetője.

Fotó: Shutterstock

A 838 éjjeli lepke közül 381-nél észleltek pollenszállítást. Összesen 47 különböző növényfaj pollenjét fedezték fel rajtuk, amelyből 7-et a méhek, a zengőlegyek és a nappali lepkék ritkán látogattak.

A szállított pollen 57 százalékát a tor alsó részén találták meg. A nappali beporzók 632-en voltak, és 45 növényfajt látogattak. Összehasonlításképpen a méhek közül 1548 egyed 46 növényfajt képes beporozni.