Jó tulajdonságai és olcsó termeszthetősége ellenére egyelőre lassan terjed a cirok az állati takarmányozásban, ugyanis a konzervatív tenyésztők nehezen váltanak – hangzott el egy olaszországi szakmai eseményen. A kukoricával jól konkuráló cirok előtt ugyanakkor nagy jövő állhat.
Alapvetően a mentalitás, az állattenyésztők konzervativizmusa jelenti a legfőbb akadályt a cirok további terjedése előtt, ez azonban változóban van – hangzott el azon a szakmai eseményen, amely Olaszországban zajlik ezekben a napokban, és fő témája a cirok hasznosítása.
A cirok felhasználása sokrétű, Európában elsősorban takarmányként hasznosítják. Leginkább a kukoricát lehet vele helyettesíteni, mivel beltartalmi értékeit tekintve hasonló eredményeket mutat.
Különösen nagy előnye, hogy az aflatoxin nem jelenik meg benne, márpedig ez komoly problémákat okoz az olasz kukoricatermesztésben, és elsősorban ez az oka annak, hogy a kukorica-termőterület a felére esett vissza az utóbbi években. Egyre több termelő a cirokban látja az alternatívát, de még további ismeretekre kell szert tenniük e növényfajtáról.
A több nemesítési változáson átesett cirok legfőbb erénye, hogy szárazságtűrő, így a klímaváltozással egyre inkább felértékelődik. A növény hozama és emészthetősége is sokat javult az utóbbi évtizedekben, és az állatok jól reagálnak rá.
Jelenleg egész Európában mindössze 300 ezer hektáron termesztik a cirokot, de sokan nagy jövőt látnak benne ipari alapanyagként, díszállateledelként, szemestakarmányként és szilázsként is.
A nagy hozam elérésében a szilázsciroknál sokat számít a növénynek az a képessége, hogy magasabbra képes nőni, ezáltal több takarmányt biztosít, mint a sok helyütt népszerű szilázskukorica.