Számos orchideaféléről ismert, hogy rovarokat utánzó alakot ölt a virága, a dél-afrikai záporvirágok egyik faja is ezt a módszert követi.

A fészkesvirágzatúak közé tartozó záporvirágok közt is egyedülálló a Gorteria diffusa nevű faj egyik változata: élénk narancs vagy piros színű szirmai közt nőstény pöszörlégyre emlékeztető kisebb szirmai nőnek, az így odacsábított legyek megpróbálnak párzani a nőstényre emlékeztető szirmokkal, s közben beporozzák a virágot. Hasonló módszert követnek a bangók, azok az orchideafélék, amelyek szintén rovart utánzó külsővel csábítják beporzóikat.

A virág a szirmai közé nőtt “legyekkel”. Forrás: iNaturalist

Egy nemzetközi kutatócsoport annak járt utána, miként képes a kis dél-afrikai virág legyet utánzó szirmokat növeszteni, az eredményeket a Current Biology folyóirat közölte. A mintázat meglehetősen jó utánzat, egészen úgy néz ki, mintha 3 dimenziós volna, szőrök és fehér bütykök nőttek rá, ez pedig a hím pöszörlegyeket (Megapalpus capensis faj) igencsak megtéveszti. A virágfaj számos eltérő formában létezik, ezeket a fajt nem ismerő könnyedén külön-külön záporvirág-fajoknak gondolhatná, ezek közt eltérés van a szirmokon megjelenő, légyre emlékeztető mintázatban is.

Megapalpus capensis, a legyecske fején lévő hegyes szerv a virágból a nektár kiszippantására szolgál, nem pedig fegyver. Hasonlót a hazai pöszörlegyeken is látunk. Forrás: iNaturalist

Dél-Afrika fantasztikus flórája a szélsőséges klímának és rendkívül változatos tájnak is köszönhető. A félsivatagi területen élő záporvirágok a nagyon rövidke esős évszak során bontanak szirmot, és ilyenkor minél gyorsabban kell beporzót is keríteniük, emiatt különösen fontos az a stratégia, mellyel ezt el tudják érni. A nőstény legyeket utánzó szirmokkal ékes virágok kitűnnek a tömegből, és különösen vonzóvá válnak a legyek számára (amelyeknek szintén ekkor van a párzási időszaka).

Tovább az eredeti cikkre…