A véltnél gyorsabban melegszik a Föld

2019.09.18.

Az iparosodás előtti korszakhoz képest 6,5-7 Celsius-fokkal is emelkedhet a Föld felszíni átlaghőmérséklete 2100-ig, amennyiben a globális szén-dioxid-kibocsátás üteme nem változik – derült ki két neves franciaországi kutatóközpont legújabb, egymástól független klímamodelljéből.

A friss mutatók meghaladják az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) 2014-es jelentésében szereplő számokat, továbbá azt sugallják, hogy a 2015-ös párizsi klímavédelmi egyezmény célkitűzéseit – a Föld felmelegedésének az iparosodás előtti korszakhoz képest legfeljebb 2, de lehetőség szerint 1,5 Celsius-fokban való korlátozása – még nehezebb lesz megvalósítani.

A globális átlaghőmérséklet mostanra bekövetkezett mindössze 1 Celsius-fokos emelkedése nyomán is egyre pusztítóbb hőhullámok, aszályok, áradások, trópusi ciklonok és a tengerszint emelkedése sújtja a bolygónkat.

Az IPCC 2021-re várható következő átfogó jelentésének alapját már az új generációs klímamodellek, köztük a most publikált két francia tanulmány fogja adni. A francia Nemzeti Meteorológiai Kutatóközpont (CNRM) és a Pierre Simon Laplace Intézet Klímamodellező Központjának két új modellje szerint a megnövekedett légköri szén-dioxid-koncentráció könnyebben fel fogja melegíteni a Föld felszínét, mint azt a korábbi számítások sugallták.

Az augusztusi romániai hőhullám előestéjén hűsölő férfi Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru

Amennyiben az eredmények igaznak bizonyulnak, akkor ez a magasabb „egyensúlyi klímaérzékenység” (ECS) azt fogja jelenteni, hogy az emberiség „szén-dioxid-büdzséje” valószínűleg zsugorodni fog.

A szakemberek szerint a gyorsabb ütemű melegedés kevesebb időt enged az alkalmazkodásra, és növeli az esélyét az olyan éghajlati „fordulópontok” bekövetkezésének, mint a permafroszt – állandóan fagyott talaj – olvadása, ami tovább erősítené a melegedést.