A szemétsziget nem tartja távol a ceteket

2019.10.30.

Pedig a műanyagdarabok elfogyasztása a bálnák és delfinek súlyos egészségkárosodásához vezethet.

Az Ocean Cleanup projekt légi expedíciója során a szakértők delfineket és bálnákat láttak a hatalmas szemétszigetben – írja a The Conversation híroldala alapján a National Geographic.

A szakértők, a szemét eltakarítását célul kitűző Ocean Cleanup projekt részéről is, gyakran folytatnak vizsgálatokat, hogy megismerjék a hulladéktömeg felépítését, viselkedését.

A Csendes-óceán egyik legelzártabb régiójában, Hawaii és Kalifornia között a szemétszigetben óriási mennyiségű, mintegy 80 ezer tonna hulladék található – Fotó: NOAA/Wikimedia Commons

A kutatók az expedíció során nemcsak műanyagot láttak, hanem ceteket is, köztük egy ámbrás cet anyát, a mérete alapján szinte újszülött borjával. Ez az első alkalom, amikor delfineket és bálnákat, összesen 14 egyedet fedeztek fel a szemétszigetben.

Mivel a felmérés során nem állatokat kerestek, valószínűleg ennél több lakhat a szemétszigetben.

A szakértők attól tartanak, hogy az állatok fogyaszthatnak az itt található szemétből. A különböző hulladéktípusok súlyos fenyegetést jelentenek a tengeri állatokra, mivel az élőlények sokszor összetévesztik a szemetet a táplálékukkal. A nagy ámbráscetek és a csőröscetek is megfordulnak olyan környezetben, ahol rengeteg a szemét, az elmúlt időszakban pedig több partra sodródott állatot is találtak, melynek gyomra hulladékkal volt tele.