A partifecskékre a reptéren is vigyáznak

2019.09.13.

Forrás: Turista Magazin; Szöveg: Budapest Airport Zrt. sajtóanyag; Fotó: Budapest Airport Zrt; Wolfgang Kruck/Adobe

Tavasszal partifecskék vették birtokba a munkagödröket a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, így a munkálatokat inkább átütemezték miattuk.

Az eredetileg távhővezetéknek ásott árok és egy kábelcsere munkagödre egy időre fecskelakká változott a repülőtéren – írja a Budapest Airport. Az építkezésekhez kapcsolódó munkálatokat ezért átütemezték, és megvárták, amíg a fecskefiókák megerősödnek, hogy el tudjanak repülni Afrikába. A fecskék még tavasszal, pár nap alatt költöztek be az árkokba, és nyár végéig ott laktak. A repülőtéren egyébként molnárfecskék is élnek, nekik még műfészkeket is kihelyeztek.

Partifecske-fészek a repülőtéren 

A partifecske hazánk legkisebb fecskefaja, körülbelül 13 grammot nyom. Folyó menti partfalakba, löszfalakba, homokbányák és munkagödrök falába fúrt lyukakba fészkel. A fiókák nagyjából 22 nap alatt hagyják el a fészket, de a szüleik még ezután is etetik őket egy ideig. Nagyobb csapatokba verődve vonulnak Afrika felé, ahová szeptember közepe táján indulnak el. Védettek, itthon a természetvédelmi értékük 50 000 Ft egyedenként.

A partifecskéknél a gyűrűzés nem vált be, csak ritkán sikerült befogni a gyűrűzött egyedeket. Néhány évvel ezelőtt fényadatokat rögzítő geolokátorok segítségével kezdték megismerni az útvonalukat, így kiderült, hogy a Szaharán túl, a Csád-tótól délre eső területeken töltik a telet.

A cikk borítóképét készítette: Berta László („FECSKEOVODA„)