A Maros-ártérben már költéshez készülődnek a szürke gémek

2020.03.23.

A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületén már elfoglalták telepeiket a szürke gémek. Tatarozzák fészkeiket, lassan költéshez készülődnek.

A szürke gémek olyan helyeken létesítenek költőtelepeket, ahol megfelelő nyugalom és vízfelület áll rendelkezésükre. A Maros-ártér ebből a szempontból ideális, nem véletlen, hogy már hosszú idő óta két költőtelep is van itt. Az egyik a hullámtérben, a Körös-Maros Nemzeti Park védett területén belül, a másik pedig egy szigeten található. Mindkét telepen több mint negyven pár fészkel.

A szürke gémek a fákra, esetenként igen nagy magasságban építik fészkeiket, egymáshoz meglehetősen közel. A Maros-ártérben például van egy hatalmas fehér nyárfa, amelyen legalább tíz pár szürke gém rakott fészket. Érdekes, hogy a külső szemlélő számára ezek a méretes fészkek hevenyészettnek, túlságosan egyszerűnek tűnhetnek, ugyanakkor mégis rendkívül stabilak. Kiválóan alkalmasak arra, hogy kettő vagy három, méretes (akár 1-2 kilogrammos) fióka felcseperedjen bennük.

Tavasszal a szürke gémek igen korán térnek vissza, de az is előfordul, hogy áttelelnek, ha találnak megfelelő vízfelületet (például egy termálvizes tavat).

A cikk borítóképét készítette: Gaál Zoltán Péter (Forgalom)