A Madárdal tanösvény idei megfigyelései

2019.10.24.

Dinnyési-fertő madárvilágának bemutatása egy polgári természetőr tollából.

A Dinnyési-fertő biztonságos, zavartalan élőhelyet biztosít a madarak számára. Ornitológiai értékek viszonylatában 33-35 fészkelő fajjal és mintegy 300 előforduló madárfajjal büszkélkedhet. Vízimadarak közül récefélék, gémfélék egyaránt előfordulnak a területen, mind fészkelő, mind telelő állomány fellelhető. A kiterjedt nádasokban nádimadarak fészkelő állománya képvisel jelentős természetvédelmi értéket. Ez a gém-félék kedvenc táplálkozó és költőhelye. Legismertebb költőfajai a nagy kócsag (Egretta alba) és a szürke gém (Ardera cinerea), de nagy számban képviseltetik magukat a bakcsók (Nycticorax nycticorax) is. A kis kócsag (Egretta garzetta) és az üstökös gém (Ardeola ralloides) csak néhány páros állományban költött. A vörös gémek (Ardera pupurea) ugyancsak szép számmal fészkelnek. Rendszerint a közelükben neveli fiókáit a barna rétihéja  (Circus aeruginosus). A kanalasgémnek (Platalea leucorodia) ma viszont ritkaságnak számít fészkelő állománya kiemelt oltalom alatt áll.

A nádi énekes madarak is szép számban képviseltetik magukat a fertőben. Találkozhatunk cserregő, énekes és foltos nádiposzátával (Acrocephalus scirpaceus, A.  palustris, A. schoenobaenus ), de a nádiposzáták legnagyobbika a nádi rigó (Acrocephalus arundinaceus) is gyakran szemünk elé kerül. A fülemülesitke (Acrocephalus melanopogon) szintén rendszeres költő faj a területen. Emellett a barkós cinegék (Panurius biarmicus)  csilingelő hangját is gyakran hallhatjuk. A tanösvény 9. állomása melletti vizes legelőjén sokáig megfigyelhető volt az év madara a gólyatöcs (Himantopus himantopus) is.

Nem csak költési időben, hanem vonulási időszakban is jelentős gyülekező hely Dinnyés. Augusztus közepétől szeptember végéig tömegesen éjszakáznak a nádszálakon a füsti fecskék (Hirundo rustica) és a seregélyek (Sturnus vulgaris). Ősszel a ludak, récék, sirályok jönnek a tóhoz. Október (ha az időjárás engedi március végéig) elejétől húszezer, vagy még több vetési lúd (nyári lúd, nagylilik, kislilik és vörösnyakú lúd) érkezik alkonytájban, hogy a fertő biztonságot nyújtó vizén töltse az éjszakát.

Az idei év érdekes megfigyelései:

  • Réti fülesbagoly (Asio flammeus) megfigyelése a tanösvény melletti gazos területen.
  • Téli vendégként a területen mozgott a kis sólyom  (Falco columbarius).
  • Tavaszi és őszi vonulási időszakban megjelentek és napokat töltöttek itt a kék vércsék  (Falco vespertinus).
  • Nyár végi/őszi madár gyűrűzési bemutató alkalmával a hálóba akadt a terület déli részén Elza majornál a réti (Locustella naevia) és berki tücsökmadár (Locustella fluviatilis) is.
  • Augusztus szeptember folyamán több hetet tartózkodtak pásztor gémek (Bubulcus ibis) vörös angus marhák körül a fertői legelőn melyek közül több példány a soponyai gémtelepen került meggyűrűzésre.
  • Költési időszakban több alkalommal is szól a törpe vízicsibe (Porzana pusilla)

tanösvény az idén is közkedvelt a csoportok és a látogatók körében is. Az idei évben már megközelítőleg kb. 5000 látogató kereste fel. A madárgyűrűzési bemutató során a leggyakrabban a nádi énekes madarak kerültek kézre. Közülük is a cserregő és a foltos nádiposzáták. Valamit az őszi gyűrűzések során a füsti fecske volt a legnagyobb példányszámban gyűrűzött madárfajunk.

Polgár Márta        
polgári természetőr

Ha testközelből szeretné látni a Dinnyési-fertő változatos madárvilágát, jöjjön el október 5-én a DINNYÉSI MADÁRKAVALKÁD ingyenes családi napunkra, vagy dinnyési programjaink egyikére!

A cikk borítóképét készítette: Marsó Vilmos („Kanálgép„)