A legtöbb műanyag nem újrahasznosítható

2019.09.06.

Délkelet-Ázsiában futótűzként terjednek a fejlett országokból importált hulladék megállítását célzó lépések. Ennek hatására alaposan át kell gondolnia a világnak, hogy miként tekintünk a műanyaghulladékokra, kezelésükre és az újrahasznosításra.

Májusban a világ kormányai létrehozták az Egyesült Nemzetek Bázeli Egyezményét, amely lehetővé teszi a fejlődő országok számára, hogy megállíthassák a fejlettebbektől érkező hulladékszállítmányokat – írja a medium.com alapján a  Humusz Szövetség.

A rendelet előírja, hogy a hulladékszállító országok nyilatkozzanak vegyes hulladékszállítmányaik tartalmáról, valamint lehetővé teszi a fogadó országok számára, hogy megtagadják a műanyaghulladék beszállítását. Bár a bázeli egyezmény nagyon fontos eszköze lehet a probléma megoldásának, önmagában nem elegendő.

Ha nem csökkentjük a műanyaggyártást, továbbra is óriási mennyiségű műanyaghulladékot „kell” kidobnunk, ez a hulladék pedig különböző profitszerzési stratégiák útján a fejlődő országokban kerül lerakásra.

DRÁGA ILLÚZIÓ

A nagy műanyagipari cégek terjesztették el azt az elképzelést, hogy az összes műanyag csomagolás újrahasznosítható. Pedig eddig az összes műanyaghulladék töredékét hasznosították csak újra – mindössze 9%-ot. További probléma, hogy nincs „jó módszer” a nem újrahasznosítható műanyaghulladékok ártalmatlanítására.

A műanyaghegyek rendszerint a három hely egyikén végezhetik: egy hulladéklerakókban, ahol a mérgező adalékanyagok szivároghatnak a környező talajokba és a talajvízbe; hulladékégetőkbe, amelyek mérgező vegyi anyagokat bocsátanak a levegőbe, és mérgező dioxinnal terhelt hamut termelnek; vagy szabadon a természetben.

A vizekben a műanyagok gyorsan mikroműanyaggá töredeznek, amelyek rendkívül jól kötik meg a mérgező vegyi anyagokat. A tengeri állatok elfogyasztják őket, majd a táplálékláncon felfelé haladva a toxikus mikroplasztik felhalmozódik a nagyobb állatokban – és bennünk.

Inkább hagyjuk a boltban a hulladékot! – Fotó: shutterstock.com

A műanyagok környezeti globális hatásait övező felháborodás ellenére a műanyag-előállítás várhatóan 30-36%-kal növekszik a következő hat évben, amit például az USA-ban virágzó olcsó frakkolt földgáztermelés tesz lehetővé. Azonban ha felhagynánk a fosszilis tüzelőanyagok és a frakkolás támogatásával, a műanyag-előállítás elveszítené gazdasági hajtóerejét.

Ha a műanyag és élelmiszer-csomagolások gyártói felelőssé válnának hulladékuk kezeléséért, hamarosan más modelleket keresnének.

Ahhoz, hogy a bolygót, az óceánokat és a kollektív emberi egészséget megmentsük a műanyaghulladékok okozta veszélyektől, szembe kell néznünk a kemény valósággal; az újrahasznosítás nem a minden problémát megoldó varázsszer, a legtöbb műanyag nem újrahasznosítható.