A korábban becsültnél is több mikroműanyag szennyezheti az óceánokat

2022.02.02.

Mivel a probléma felismerése és a fokozott tudományos érdeklődés viszonylag új keletű, a szennyezés mérésére szolgáló, változatos technológiák még fejlődésben vannak, ami megnehezíti a pontos becslések készítését – hívták fel a figyelmet egy Barcelonai Egyetem kutatói.

Az ICTA-UAB (Universitat Autònoma de Barcelona) kutatói hangsúlyozták: a Földközi-tenger térsége egyike a szennyezés által különösen erősen, a nagy csendes-óceáni szemétszigettel összemérhető léptékben sújtott területeknek, amit nemcsak a nagy népsűrűség, de a szennyezést a medencében csapdába ejtő tengeri áramlatok is magyaráznak – ismertette a Phys.org.

A probléma mértékének megítélését megnehezíti, hogy a vizsgálatára végzett kutatások módszerei között nagyok az eltérések, ez pedig problémássá teszi az összehasonlításukat.

Az eljárások egységesítését ugyanakkor megnehezíti a műanyagok rendkívül sokszínű összetétele, változatos mérete, a kihívást pedig csak fokozzák a különböző színezékek és adalékanyagok.

A műanyagrészecskék eloszlásáról és mozgásáról a tengeren belül még kevesebb információval rendelkezünk, mivel a mintavételek túlnyomó részére a partok közelében történt  – a Földközi-tenger esetében az elmúlt évtizedben végzett 3000 mérés több mint 80 százalékára innen került sor.

Az Environmental Pollution című szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint jelenleg a felszíni vizekben négyzetméterenként 84 800 darab mikroplasztik jelenlétével számolhatunk, míg a tengerfenék üledékeiben kilogrammonként 300, a part homokjában pedig kilogrammonként 59 részecske lehet.

Ugyanakkor a kutatók kiemelik: mivel a környezetben folyamatosan aprózódó anyagról van szó, a helyzet valószínűleg rosszabb, illetve az idő előrehaladtával folyamatosan romlik. Ahhoz, hogy erről pontosabb képet kaphassanak, a tudósok szerint a módszerek további fejlesztésére, összehangolására és a Földközi-tenger térségében működő szakemberek erősebb együttműködésére lenne szükség.