A kínai levegő állapotán javított a vírus miatti kényszerpihenő

2020.03.02.

Műholdfelvételek tanúsága szerint jelentősen csökkent a levegő szennyezettsége Kínában, ami legalább részben a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések következménye – közölte vasárnap az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

A bejelentés szerint a NASA és az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) felvételén jól látszik, milyen nagyot zuhant februárban a levegő nitrogén-dioxid-szennyezettsége januárhoz képest a járvány okozta gazdasági lassulás, az egészségügyi vesztegzárak nyomán.

 A járművek és ipari üzemek által kibocsátott nitrogén-dioxid szintjének csökkenése elsőként Vuhan, a járvány gócpontja környékén volt észlelhető, majd szétterjedt az egész országra.

A NASA szerint a levegő tisztulása egybeesett a közlekedési és ipari megszorításokkal, tízmilliók karanténba helyezésével. Fei Liu, az űrkutatási hivatal légminőség-kutatója szerint ez az első eset, hogy ekkora térségben ilyen drámai csökkenést figyeltek meg egy meghatározott eseményhez kapcsolódva.

A légköri nitrogén-dioxid koncentrációjának alakulása Kínában januárban, illetve februárban – Fotó: Joshua Stevens/NASA Earth Observatory

A tudósok korábban a 2008-as globális gazdasági válság idején észlelték a nitrogén-dioxid fokozatos csökkenését, illetve átmeneti és lokális csökkenését az ugyanazon évben rendezett pekingi olimpia alatt.

A levegőminőség javulását korábban is tapasztalták a kínai újévi ünnepek alatt, január végén vagy február elején, de azok zárultával visszaállt korábbi szintjére a légszennyezettség. A NASA szerint az idei levegőtisztulás nagyobb mértékű a korábbi évekénél, és hosszabb ideje tart.